Bursele „Constantin Brancusi” si „George Enescu” pe 2007 au fost acordate de Institutul Cultural Roman plasticienelor Anca Anghel Coller si Stela Lie si, respectiv, muzicienilor Andrei Tanasescu si Diana Rotaru, potrivit comunicatului ICR.

Stela Lie (n. 1959), absolventa a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, sectia grafica, este laureata a Premiului UAP pentru Grafica (2005). A avut numeroase expozitii personale in tara si peste hotare (Bulgaria, Elvetia, Germania, SUA).

Anca Anghel Coller a absolvit Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea de Arte Bucuresti in 2000 si studiile aprofundate Tehnici moderne de cercetare a imaginii in 2002. Este laureata a Premiului Nicolae Tonitza la Bienala Concursului National de Arta Contemporana „N. Tonitza” (2005) si a Premiului pentru tineret, Salonul de arta Bucuresti (2002).

Andrei Tanasescu (n. 1955) conferentiar universitar la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, este considerat unul dintre cei mai talentati pianisti si compozitori ai generatiei sale. In timpul rezidentei la Paris, muzicianul isi propune sa finalizeze proiectul reductiei pentru pian a operei Oedipe de George Enescu.

Diana Rotaru (n. 1981), compozitoare, este absolventa a Universitatii de Muzica din Bucuresti, specializarea compozitie. Lucrarile sale au fost interpretate in concerte din tara si din strainatate (Franta, Grecia, Elvetia, Japonia, Germania).

A fost distinsa cu Marele Premiu Prometheus, Opera Prima, acordat de Fundatia Anonimul (2005), Premiul I ex-aequo pentru lucrare pentru orchestra la Concursul International de Compozitie „George Enescu”, s.a.

Membrii comisiilor care au selectat candidatii: Ruxandra Demetrescu, Aurelia Mocanu, Teodor Moraru (arta plastica); Liviu Danceanu, Dan Dediu, Ulpiu Vlad (muzica).

Bursele, in numar de patru in fiecare an, constau in gazduirea, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, precum si 500 de euro pentru transport.

Bursele le ofere artistilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international si sa sprijine astfel introducerea lor in circuitul valorilor europene. Programul se adreseaza artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta.