„Apocalypto”, filmul despre civilizatia maya regizat de Mel Gibson, va fi lansat, vineri in, cinematografele din SUA, prezentand acelasi gen de scene sangeroase si violente care au starnit controverse si la lansarea "Patimilor lui Hristos", informeaza Eonline.com.

Filmul continua linia filmelor epice sangeroase realizate de Gibson, „Braveheart - Inima neinfricata” si „Patimile lui Hristos” si ofera publicului o perspectiva asupra declinului vechii civilizatii maya din Mexic si are o distributie formata din actori necunoscuti care vorbesc in dialectul yucatec.

Peisajele magnifice contrasteaza cu scenariul dur si cu imaginile sugestive ale unor sacrificii umane.

Cu toate acestea, productia cinematografica s-a bucurat de opinii favorabile din partea criticilor datorita imaginilor “care iti taie rasuflarea” si a “frumusetii sale tulburatoare.”

Variety considera "remarcabil" filmul lui Gibson prin "peisajele nemaivazute pana acum, de o putere si de o vivacitate exceptionale", iar Hollywood Reporter il descrie ca fiind o "epopee de prima mana". Variety este de parere ca scenele sangeroase nu sunt "exagerate sau discordante cu restul filmului".

In interviul acordat publicatiei Variety, regizorul a explicat ca a intentionat sa dea viata unui vechi termen grecesc, "apocalypto" (a descoperi), care, in limba engleza, poate fi tradus ca un nou inceput.

"Apocalypto" i-a suparat deja pe urmasii mayasilor. Activisti din Guatemala, odata parte a imperiului mayas, sunt de parere ca filmul nu este realist. "Regizorul spune ca mayasii sunt niste salbatici", a spus Lucio Yaxon, un activist pentru drepturile omului.

"Gibson pune in scena o notiune rasista si insultatoare, aceea ca mayasii erau brutali unii cu ceilalti inainte de sosirea europenilor si de aceea aveau nevoie sa fie salvati", a spus Ignacio Ochoa, director al Fundatiei Nahual care promoveaza cultura maya.

Lungmetrajul se anunta a fi cel de-al doilea mare succes de box office dupa „Patimile lui Hristos”, produs tot de compania lui Gibson „Icon Productions”.

Filmul „Patimile lui Hristos” a avut incasari de peste 600 de milioane de dolari din vanzarea biletelor si alte 200 de milioane din vanzarile de DVD-uri, devenind productia independenta cu cele mai mari incasari din istorie.

"Apocalypto" reprezinta revenirea in scena a lui Gibson ca regizor. Lansarea filmului a fost pusa in umbra de arestarea din luna iulie a marelui actor pentru conducere in stare de ebrietate si de comentariile antisemite proferate de acesta la adresa unor politisti.