Companiile de transport prin cablu, cele de inchirieri echipamente si scolile de schi vor avea de suferit, mai ales ca meteorologii prevad ca primele ninsori adevarate urmeaza sa cada abia la inceputul lui ianuarie.

Cei mai pesimisti indica vanzari de doua ori mai mici decat intr-o iarna cu zapada din abundenta. Situatia nu este unica, aproape toate tarile cu traditie in sporturile de iarna din Europa confruntandu-se cu aceeasi problema. „Doar in Alpi, la peste 2.000 de metri altitudine, se poate schia”, ne-a declarat Gheorghe Fodorenu, presedintele Autoritatii Nationale a Agentiilor de Turism.

In consecinta in celelalte locuri afacerile care „traiesc” de pe urma sporturilor de iarna merg prost.

Pierderi in lant

Un milion de euro, atat estimeaza compania Ana Teleferic, care opereaza sistemul de transport prin cablu din Poiana Brasov (telecabina, telescaun, telegondola), ca ar putea pierde in aceasta iarna daca zapada va intarzia sa cada pana la mijlocul lunii ianuarie.

„In iarna trecuta am avut venituri de 1,2 milioane de euro, cu toate ca am dat drumul telegondolei doar cu cateva zile inainte de Craciun. O iarna secetoasa ne-ar putea aduce pierderi aproape la fel de mari”, ne-a declarat Ioan Rufa, managerul firmei.

Ana Teleferic, detinuta de omul de afaceri George Copos, a investit anul trecut 7,5 milioane de euro in telegondola din Poiana. Urcarile costa 22 de euro pe zi, cu 10% mai mult decat anul trecut. Gheorghe Gradinaru, directorul general al Teleferic Prahova - care detine telecabina de la Sinaia - sustine ca, fata de vecini, va inregistra pierderi si mai mari din cauza ca nu exista tunuri de zapada.

Aglomeratie

Statiunile vor fi pline-ochi

Cel mai putin lovite de previziunile sumbre asupra acestei ierni par sa fie agentiile care au oferte si la extern. Nici hotelierii de pe Valea Prahovei nu o duc rau, in ciuda absentei zapezii. „Gradul de ocupare a statiunilor de pe Valea Prahovei este de 100a chiar si cu doua saptamani inainte de Sarbatori.

Apetitul romanilor pentru vacantele la munte este la fel de ridicat”, ne-a declarat Mircea Vladu, directorul Prestige Tours.

Potrivit acestuia, petrecerile de sezon ale companiilor tin hotelurile ocupate, cu toate ca sezonul de schi nu a fost inca deschis. In plus, agentiile de turism au in portofoliu si oferte pentru statiunile din Alpi sau pentru cele exotice, care ar putea diminua eventualele pierderi din turismul intern.

La capitolul preturi, Vladu indica Austria ca alternativa la turismul autohton montan: 500 de euro pentru o vacanta in Alpi si cam tot atat pentru una in Carpati. „Europenii nu se mai inghesuie in Alpi, iarna asta vor schia in America”, spune seful de la Prestige Tours.

Integral in EVZ