Mugur Isarescu crede ca BNR trebuie sa stea mai atent cu ochii pe cursul de schimb, pe inflatie si pe gradul de indatorare a populatiei. Intrarile masive de capital ar putea reprezenta o problema.

Banca Nationala ar trebui sa supravegheze si sa ia noi masuri in ceea ce priveste fluxurile de capital, rata inflatiei, cursul de schimb si deficitul de cont curent, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia insa, riscurile asupra stabilitatii financiare sint lipsite de gravitate, fiind de alta natura decit cele din anii ’90.

„Intrarile masive de capitaluri agraveaza vulnerabilitati si dezechilibre macroeconomice in tarile-gazda, avind potentialul sa genereze crize cu efecte adverse atit asupra stabilitatii financiare, cit si a stabilitatii preturilor“, a mai spus guvernatorul.

Isarescu mai spune ca liberalizarea contului de capital in mai multe etape a fost corecta, insa momentul liberalizarii unor fluxuri de capital cu impact semnificativ asupra balantei de plati a suferit o aminare fata de calendarul initial din cauza diferentialului inalt de dobinda intre Romania si Uniunea Europeana, respectiv Statele Unite ale Americii, si a cresterii ponderii creditelor in valuta

in creditul neguvernamental. Nu in ultimul rind, Isarescu apreciaza ca un alt indicator pe care BNR trebuie sa-l supravegheze atent este gradul de indatorare a populatiei.

In urma cu stabilitatea preturilor

Stabilitatea preturilor nu a putut reprezenta principala prioritate a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in anii ‘90, deoarece politicile macroeconomice au fost inconsistente si a existat spectrul instabilitatii financiare, a mai spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu.

Celelalte motive care au impiedicat BNR sa duca o lupta pentru stabilitatea preturilor au fost lipsa constringerilor bugetare tari (arieratele au functionat ca un surogat monetar) si deficitele externe substantiale in conditiile unui acces limitat la finantare externa. Nivelul inflatiei atins in anul 2006 se apropie de cel existent in unele tari din Uniunea Europeana, a mai indicat Isarescu.

Masurile neortodoxe fac bine

Guvernatorul BNR s-a mai referit ieri si la asa-numitele masuri „neortodoxe“ adoptate de institutia pe care o conduce, mai precis la cele referitoare la politica monetara, care au ingustat spatiul de manevra al bancilor si au limitat accesul populatiei la credite.

Integral in Cotidianul