Recent, el a ramas si fara consultant, dupa retragerea Cordea Savills

Nici nu au inceput bine discutiile cu privire la modificarea cadrului legislativ pentru Fondul Proprietatea, ca s-a ivit o alta problema. Fondul a ramas fara consultant strategic.

De fapt si de drept, acest proiect nici macar nu a necesistat pana acum un consultant, avand in vedere ca el supravietuieste pe scena economica romaneasca intretinut doar de "bune intentii" si declaratii pretentioase ale autoritatilor.

In luna aprilie a acestui an, firma Cordea Savillis a fost desemnata de Fondul Proprietatea castigatoarea licitatiei, organizata pentru a selecta consultantul strategic. Cordea Savills, parte a grupului Savills, este o cunoscuta firma internationala din domeniul proprietatilor avand un capital social de 850 milioane de lire sterline. Ea este listata la Bursa din Londra.

Ce s-a intamplat dupa ce aceasta firma a castigat licitatia ramane un mister. La momentul respectiv nu se clarificase nimic cu privire la incadrarea Proprietatea in categoria fondurilor de investitii sau a organismelor de plasamanet colectiv, in schimb, oficialii megaafacerii s-au grabit sa selecteze "consultantul strategic".

Multi experti din mediul investitional au spus ca firma britanica nu are experienta suficienta pentru un asemenea portofoliu, dar au fost domoliti de sefii Fondului, care sustineau ca oferta Cordea Savills a fost cea mai convenabila ca pret. Noua luni au trecut de la castigarea licitatiei de catre compania britanica.

In tot acest timp nu s-au purtat alte discutii si nu s-a semnat nici un contract de consultanta. Ceea ce echivaleaza cu faptul ca englezii au dat bir cu fugitii.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui averile in natura, s-a transformat intr-un adevarat circ. La inceput, aceasta initiativa demarata cu mare fast de autoritatile de la Bucuresti a adus sperante romanilor deposedati abuziv.

Iata-ne ajunsi la sfarsitul anului 2006, la un pas de aderarea in UE. Fondul Proprietatea mai are o singura problema... nu functioneaza.

Desi Fondul acumuleaza sute de milioane de euro si zeci de societati comerciale si-au exprimat deja interesul pentru el, in ograda Ministerului de Finante, timpul parca a inghetat. Nici oficialii Fondului n-au facut o figura mai buna. Mai intai au entuziasmat piata de capital prin declaratiile repetate privind listarea la BVB a societatii.

Dupa doi ani, timp in care oficialii fondului au ramas cu declaratiile si intentiile de a lista pe o piata de capital, directorul general al BVB, Stere Farmache, a subliniat faptul ca listarea Fondului pe Bursa de Valori devine putin probabila chiar si pentru anul 2007.

Cert este ca dupa un timp lung de discutii interminabile, oficialii MFP, prinsi in ceata birocratiilor autohtone, au hotarat ca este necesara o modificare a cadrului legislativ ce ghideaza Fondul Proprietatea. Numai ca, a aparut o noua problema.

Contractul de consultanta strategica realizat cu firma britanica Cordea Savills nu a fost finalizat, motiv pentru care oficialii fondului vor organiza anul viitor, cel mai probabil la finele lunii ianuarie, o noua licitatie pentru selectarea consultantului strategic.

Presedintele Consiliului de Spraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, a declarat pentru Mediafax: "Am avut discutii cu reprezentantii firmei Cordea Savills. De asemenea, am inaintat, in scris, mai multe solicitari de a semna contractul. N-am primit nici un raspuns. Va avea loc o noua selectie. Nu am pus conditia sa nu participe Cordea Savills, dar ma indoiesc ca se va inscrie".

Cordea Savills a castigat licitatia la care au participat sase companii, in luna aprilie, principala atributie a firmei selectate fiind intocmirea strategiei de investitii a Fondului.

Noua selectie va fi organizata dupa aprobarea de catre guvern a ordonantei care modifica legislatia aferenta Fondului si va avea la baza un nou caiet de sarcini. Licitatia organizata pentru desemnarea consultantului juridic international a fost castigata, in martie, de casa de avocatura Allen & Overy, contractul cu aceasta firma fiind finalizat.

Aprobarea proiectului de modificare a legislatiei privind Fondul Proprietatea a fost amanata, in conditiile in care nu a fost definitivata anexa care include companiile din portofoliul Fondului.

Integral in Curentul