EVZ il da castigator in alegerile PSD pe Mircea Geoana, din lipsa de concurenti reali. Adevarul publica un interviu cu Sorin Oprescu.

Potrivit cotidianului Romania Libera, Rus acuza actuala conducere PSD de caderea partidului. Congresul va dura opt ore si va fi urmarit de 300 de jurnlaisti, scrie Cotidianul.

Congresul PSD: batalia finala

Concurentii lui Geoana nu au mai ajuns la start

Acest final previzibil pentru seria de lupte interne din PSD pare insa derutant, in conditiile in care, timp de 20 de luni, liderii mai mici sau mai mari s-au certat, s-au amenintat, si-au dat ultimatumuri si s-au imbrancit de pe scaune.

Intrebarea este fireasca: de unde brusc atata armonie dupa ce atata vreme pesedistii facusera din razboiul intern o a doua lor natura?

Raspunsul poate fi unul simplu. Divergentele nu s-au rezolvat. Dar, in acest moment, in PSD nu exista alternativa la Mircea Geoana, chiar daca acesta este contestat si a provocat nemultumiri si deceptii.

Nu mai putin adevarat, Geoana a beneficiat de o conjunctura favorabila deoarece a scapat de Adrian Nastase si de Ion Iliescu, cei care i-ar fi putut face o concurenta feroce. Pe Nastase l-au terminat drumurile la DNA, iar pe Iliescu, respingerea si marginalizarea suferite tocmai din partea odraslelor sale politice l-au imbatranit subit.

Integral in EVZ.

Sorin Oprescu: "Cu mine la bal, cu Geoana la spital"

Cu 24 de ore inainte de inceperea congresului extraordinar al partidului, Sorin Oprescu il ataca dur pe Mircea Geoana, adversarul sau la presedintia PSD. - De ce considerati ca sunteti mai bun decat contracandidatii dumneavoastra la functia de presedinte al PSD?

- Am mai spus-o si cu alte ocazii: poate nu sunt eu cel mai bun pentru postul de presedinte al PSD, dar cu siguranta sunt mai bun decat Mircea Geoana. si sa va spun si de ce sunt mai bun decat Mircea pe care, de altfel, il stimez. Sunt mai bun pentru ca tot ce am realizat in politica, am realizat prin forte proprii. Eu nu am beneficiat de conspiratii ca sa urc treptele ierarhice ale partidului.

- Ce sanse credeti ca are Mircea Geoana? Dar Sorin Oprescu?

- Nu stiu ce sanse are Mircea Geoana la Congresul din 10 decembrie... Stiu, insa, ca Mircea a avut o sansa imensa dupa Congresul din 2005 si a ratat-o. Pentru ca s-a inconjurat de aceiasi consilieri care au dus partidul in jos. Eu nu voi repeta aceasta greseala.

Integral in Adevarul

Actuala conducere PSD - vinovata de caderea partidului

Mircea Geoana, actualul presedinte al PSD, este favorit in cursa pentru sefia partidului la congresul de maine. Geoana este sustinut de Grupul de la Cluj, dar si de filialele controlate de Miron Mitrea si de Viorel Hrebenciuc, doua personaje care afecteaza imaginea partidului. Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, socoteste, insa, ca cei doi au evoluat si pot fi de folos pentru PSD.

- PSD a coborat de la 35 la suta la 20 de procente in ultimii doi ani. De ce?

- Experienta ne arata ca in primii doi ani de guvernare puterea este in top, opinia publica este optimista fata de promisiunile celor care au castigat alegerile. Dupa aceea a existat un atac puternic impotriva PSD, nu doar la nivel central, ci si la cel local, de la primari si consilieri locali pana la presedintele executiv sau la fostul sef al statului au fost atacuri extrem de dure.

Integral in Romania Libera

Repetitie cu costume la spectacolul de magie al PSD

Cristian Sutu

Record de ziaristi

Spectacolul de magie politica al PSD va fi urmarit de peste 300 de ziaristi. In sala vor fi 1.450 de delegati si citeva zeci de invitati (politiceni si diplomati). Congresul este programat sa dureze doar opt ore si jumatate, si nu ca la precedentul congres o zi si o noapte. Candidati la functia de presedinte: Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan.

Candidati la functia de secretar general: Miron Mitrea, Titus Corlatean si Serban Nicolae.

Candidati la functia de vicepresedinte: Emil Calota, Ioana Cristea, Mariana Giju, Cosmin Stefan Georgescu, Marian Sirbu, Mihai Tanasescu, Ion Cilea, Cristian Diaconescu, Iulian Popa, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Florin Iordache, Cristian Dumitrescu, Ana Birchall, Ecaterina Andronescu, Madalin Voicu, Vasile Dincu, Adriana Antipa, Anne Juganaru, Liliana Naum, Gabriel Ispas, Gheorghe Nechita, Ioan

Rus, Ilie Sirbu, Dan Nica, Bunea Stancu, Ion Stan, Constantin Nicolescu, Ion Toma, Ion Calin, Florin Circiumaru, Ovidiu Natea, Constantin Nita, Rodica Nassar, Gabriel Oprea.

Integral in Cotidianul.