45 de femei si-au pierdut viata intr-un incendiu izbucnit, vineri noapte, intr-un centru de dezintoxicare a consumatorilor de droguri, din Moscova. Focul a fost pus cel mai probabil de o mana criminala, au anuntat pompierii si oficiali ai Ministerului rus pentru situatii de urgenta, citati de AFP.

Victimele, printre care si membri ai personalului spitalului, au decedat inaintea sosirii pompierilor, a afirmat ministrul-adjunct rus pentru Situatii de urgenta, Aleksandr Suprian, citat de agentia Itar-Tass.

Inca zece persoane au fost ranite grav in incidentul declansat la ora locala 1.40 in aripa rezervata femeilor, la al doilea din cele opt etaje ale spitalului numarul 17, situat in sud-vestul orasului.

"Incendiul a izbucnit in cafeneaua vechii cladiri. Cand au sosit pompierii, era un nor gros de fum", a explicat Viktor Klimkin, oficial din cadrul pompierilor, citat de Itar-Tass.

Potrivit acestuia, in momentul izbucnirii incendiului, in cladire se aflau 117 pacienti si 15 membri ai personalului.

Ferestrele centrului de dezintoxicare a consumatorilor de droguri sunt prevazute cu gratii si nu exista nici o iesire de urgenta, din cladire, a adaugat Klimkin.

In plus, peretii culoarelor spitalului sunt acoperiti cu un material plastic, care arzand a degajat un fum deosebit de nociv din cauza caruia victimele si-au pierdut cunostinta si au decedat.

Klimkin a criticat nerespectarea masurilor de securitate in cladire si a cerut inchiderea spitalului construit in anii '50-'60.

Mai mult de 20 de masini ale pompierilor au fost trimise la fata locului, iar incendiul a fost stins intr-o ora si jumatate.

Potrivit anchetatorilor, incendiul este cel mai probabil de origine criminala.

"Este un incendiu voluntar, sunt sigur de acest lucru in proportie de 90 la suta", a declarat Iuri Nenacev, directorului serviciului incendii din cadrul Ministerului pentru situatii de urgenta, citat de Itar-Tass.

Rusia detine recordul la numarul victimelor incendiilor. Anual mor 18 000 de persoane, de zece ori mai mult decat in SUA si de 12,5 ori mai mult decat in Marea Britanie. Autoritatile pun acesta situatie pe seama neglijentei oamenilor si nerespectarea normelor de siguranta.

Acesta este cel mai grav incendiu produs in Moscova in ultimii aproape 30 de ani. In 1977, 42 de persoane au murit si 50 au fost ranite intr-un incendiu la hotelul Rossia, din centrul Moscovei.