Comisia Europeana a adoptat recent o noua legislatie privind acordarea de ajutoare de stat in sectorul agricol. Decizia isi propune sa simplifice procedurile de acordare a ajutorului de stat pentru micii producatori si intreprinzatori agricoli.

Legislatia adoptata in aceasta saptamina consta din doua parti: o reglementare de scutire, care permite Statelor Membre sa nu notifice ajutorul de stat acordat intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate de productie agricola, cu conditia indeplinirii anumitor cerinte, si un ghid care completeaza reglementarea prin stipularea regulilor aplicabile ajutorului notificat.

Cele doua documente se refera la perioada 2007 - 2013.

Noua legislatie corespunde in intregime politicii Comisiei Europene privind dezvoltarea rurala si constituie un pas inainte in procesul de simplificare lansat de comunicarea Comisiei "Simplificare si o mai buna reglementare a Politicii Agricole Comune".

Ca parte a acestui proces de simplificare, vor fi abrogate ghidul privind ajutorul de stat pentru publicitate si cel privind testele pentru encefalopatiile spongiforme bovine, animalele gasite moarte si deseurile din abatoare, precum si comunicarea Comisiei privind acordarea ajutorului de stat sub forma creditelor de gestiune.

Ghidurile privind ajutorul de stat in sectorul agricol pentru perioada 2000-2006 vor continua totusi sa se aplice in cazuri foarte specifice, pentru o perioada limitata dupa 1 ianuarie 2007.

Noile categorii de ajutor de stat incluse in noile ghiduri includ ajutorul de stat pentru conformare la standarde, ajutorul de tip "Natura 2000" si ajutorul legat de platile prevazute de Directiva 2000/60/CE (politica apei), ajutorul legat de scutirea de accize conform Directivei 2003/96/CE (impozitarea produselor energetice si a electricitatii) si ajutorul pentru sectorul forestier.

In ceea ce priveste transformarea si comercializarea produselor agricole, acordarea ajutorului de stat se va supune de acum inainte prevederilor aplicabile ajutorului de stat din sectorul industrial.

Reglementarea de scutire va permite acordarea de ajutor de stat mai repede fermierilor, lucru important in special, de exemplu, in cazurile in care acestia inregistreaza pierderi datorate conditiilor climatice nefavorabile sau bolilor animalelor sau plantelor.

Pe langa cele doua texte legislative, exista de asemenea o reglementare de minimis, in virtutea careia careia Statele Membre pot acorda ajutor de stat care, cu conditia indeplinirii anumitor conditii, nu este considerat ajutor de stat atata timp cat nu se depaseste un anumit plafon (3 000 euro per fermier, timp de 3 ani).