Eufemiano Fuentes si reteaua de dopaj in ciclism

In luna mai, politia spaniola a declansat operatiunea "Puerto", in urma careia a descoperit o retea de dopaj in centrul careia se afla doctorul Eufemiano Fuentes, propietarul unei clinici la care erau incrisi mai multi sportivi, in special ciclisti.

Dupa ce a vazut registrele in care numele sportivilor erau codate, politia iberica a lasat de inteles ca metodele lui Fuentes erau folosite nu numai in lumea ciclismului.

Le Monde - investigatii proprii

Chestiunea a revenit in actualitate in aceasta saptamina, dupa un articol al cotidianului francez Le Monde: "Am vazut documente care atesta faptul ca printre clientii doctorului Fuentes s-au aflat jucatori foarte importanti, de la echipe mari".

In corpul articolului, erau nominalizate cluburile Barcelona, Real Madrid, Valencia si Sevilla.

Mai exact, reporterii Le Monde spun ca au intrat in posesia unor foi A4 pe care era descris planul de pregatire al gruparilor Real Madrid si Barcelona si pe care apareau niste semne drept indicatii medicale. Aceleasi semne care aparusera si in hirtiile descoperite de politia spaniola in ancheta privind ciclismul.

Intrebarea: "De ce nu au ajuns aceste documente despre Real si Barca in dosarele politiei?" a primit raspuns din partea jurnalistilor francezi: "Pentru ca Guardia Civil nu a perchizitionat toate resedintele lui Fuentes".

Primera neaga in bloc

Real Madrid a anuntat simbata ca va da ziarul francez in judecata daca nu retracteaza informatiile. De asemenea, Barcelona si alt grupari din Primera au facut front comun impotriva Le Monde.

Jurnalistii francezi nu retracteaza nimic - publica un interviu cu un ciclist spaniol Jesus Manzano care confirma: "Am vazut un fotbalist extrem de important si nu venise pentru a i se prescrie suplimente alimentare..."

In 2004, dezvaluirile lui Manzano au pus politia pe urmele doctorului Fuentes. "Am spus inca de atunci ca am vazut si alti sportivi, printre care si fotbalisti, la clinica lui Fuentes. Dar in Spania e imposibil sa te iei de jucatorii de fotbal, pentru ca sunt vazuti ca niste zei".