Economia norvegiana reprezinta din multe puncte de vedere o exceptie. Rata somajului este foarte scazuta, iar inflatia se afla si ea la cote reduse. Sistemul asigurarilor sociale functioneaza snur, iar gradul de poluare - desi tara este puternic industrializata -, ramine la rindul sau scazut.

Norvegia duce insa lipsa de forta de munca, dar asta poate fi o veste buna pentru muncitorii romani, care de la anul pot intra fara restrictii pe aceasta piata.

Aproape trei sferturi din populatia norvegiana locuieste in mediul urban. Orasele au putine cladiri comerciale foarte inalte iar oamenilor le lipseste ritmul de viata alert care se gaseste in orasele industriale din alte tari. Standardul de viata ridicat si bunastarea sociala cvasi-generala au pastrat orasele fara mahalale sau case darapanate.

In ultimii trei ani, Norvegia a cunoscut o evolutie economica foarte buna, datorata indeosebi unor preturi ridicate la petrol si gaze naturale, adica tocmai “pilonii” care sustin economia.

Norvegia ocupa locul trei in topul celor mai mari exportatori de hidrocarburi. Anul trecut, sectorul petrolier a fost responsabil pentru 25 al suta din Produsul Intern Brut al tarii si peste jumatate din valoarea exporturilor.

Investitiile petroliere vor atinge, atat in acest an cat si in urmatorii doi ani, un nivel record, stimulate de preturile ridicate la hidrocarburi, conform estimarilor Asociatiei nationale a industriei petroliere din Norvegia (OLF).

Potrivit unui raport dat publicitatii de OLF, in acest an investitiile petroliere (prospectare, dezvoltare, exploatare, transport si infrastructuri) ar urma sa treaca de pragul de 100 miliarde coroane norvegiene pentru a ajunge la nivelul record de 101,5 miliarde coroane (12,4 miliarde euro).

In plus, investitiile ar urma sa fie si mai mari in anul viitor (aproximativ 105,6 miliarde coroane) si in 2008 (108,1 miliarde coroane). Comparativ, in 2005 valoarea acestor investitii a fost de aproximativ 87 miliarde coroane norvegiene.

Cu toate acestea, Norvegia are foarte putina poluare industriala datorita folosirii extensive a energiei hidroelectrice si a gazelor naturale in industrie.

Dar asta nu e totul. In luna noiembrie, rata somajului a scazut aici pana la nivelul de 2,1 la suta, ceea ce reprezinta cel mai mic nivel inregistrat de la sfarsitul anilor ’80 incoace.

Somajul din Norvegia scade in mod constant de aproape 13 luni, iar tara numara doar 50.200 de persoane apte de munca si aflate in cautarea unui job, dintr-un total de 4,6 milioane de locuitori.

E nevoie de forta de munca

In acest conditii, patronii se plang tot mai mult de lipsa personalului. Potrivit estimarilor publicate de NHO, confederatia patronala din Norvegia, pagubele in companii - cauzate de insuficienta fortei de lucru - se ridica la peste 70 miliarde de coroane norvegiene (8,6 miliarde euro).

Numarul locurilor de munca in economia norvegiana a crescut in ultima vreme. Numai anul acesta, au fost create peste 70.000 de joburi, iar pentru la anul se estimeaza aparitia a altor 55.000, conform prevederilor NHO.

Printre efectele pozitive ale acestei "supraincalziri", se remarca si o scadere majora a somajului in randul imigrantilor.

"Se poate constata faptul ca majoritatea grupurilor de imigranti care erau mai mult sau mai putin marginalizate, au reusit sa patrunda pe piata muncii. Un exemplu ar fi numarul mare de femei angajate in ultima perioada", a declarat Shakeb Syed, un oficial al bancii Handelsbanken.

Per Marten Larsen, consilier al Ministerul Muncii si Integrarii Sociale, considera ca in urmatoarea perioada rata somajului va ramane constanta, desi numarul locurilor de munca va creste considerabil.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Norvegia va permite accesul pe piata de munca a lucratorilor din aceste tari. Acestia se vor bucura probabil de acelasi tratament ca al celorlalti imigranti, beneficiind inclusiv de protectie fata de salarii prea mici sau fata de conditii de munca sub standarde, mai ales in domenii precum industria constructiilor.

"Suntem in favoarea deschiderii pietei pentru muncitorii din Romania si Bulgaria incepand din 2007", a declarat Jan-Erik Stoestad, secretar de stat in Ministerul Muncii si Integrarii Sociale.

"Vrem sa aplicam masuri de tranzitie care au drept scop sa ne asiguram ca acesti muncitori primesc acelasi salariu si beneficiaza de aceleasi conditii de munca precum colegii lor norvegieni", a declarat oficialul. El a precizat ca in curand ministerul sau va propune un plan de actiune guvernului.