Mircea Geoana ramane in functia de presedinte al Partidului Social Democrat. El a fost reales la sefia partidului, cu 978 de voturi, in cadrul unui Congres Extraordinar, la care au participat aproape 1388 de delegati. Contracandidatul sau, medicul Sorin Oprescu, a obtinut 399 de voturi.

Senatorul Antonie Iorgovan s-a retras din cursa pentru sefia PSD si a anuntat ca cedeaza voturile sale lui Sorin Oprescu.

Inca dinaintea Congresului, Mircea Geoana era cotat cu cele mai mari sanse de reusita. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat in cursul saptamanii trecute ca presedintele partidului este sustinut de trei sferturi dintre organizatii.

Au votat schimbarea

Scor strans pentru functia de secretar general al partidului. Titus Corlatean a obtinut 40 voturi in plus fata de Miron Mitrea, cel care a ocupat pana acum aceasta functie. Astfel, Titus Corlatean a obtinut 684 de voturi, Miron Mitrea - 644, iar Serban Nicolae - 50 de voturi.

Victoria lui Corlatean a fost o supriza in mare parte datorita faptului ca acesta nu dause dovada de multa pricepere in organizarea propriei campanii electorale in interiorul partidului.

Impartind participantilor la congres o foaie volanta fara un continut concret cu privire la atributiile unui secretar general si avand un discurs fara sclipiri sau priza la public, tanarul nu a beneficiat nici de sustinerea "pe fata" a vreunuia dintre greii partidului.

Avantajul lui Corlatean a fost insa comunicarea deschisa si relaxata cu reprezentantii filialelor, pe unii dintre acestia intampinandu-i cu o seara inainte la hotelurile la care au fost cazati. In timpul congresului, el a adoptat de asemenea tactica lui Mircea Geoana de lobby direct, facand turul salii, dand mana cu barbatii si sarutandu-le pe doamne.

Cu toate acestea, nu erau multi cei care ii dadeau sanse sa-l invinga pe Miron Mitrea, unul dintre cei mai "infipti" lideri ai PSD. Asteptata cu cea mai mare nerabdare, numaratoarea voturilor pentru functia de secretar general a produs surpriza.

"S-a saturat lumea de Mitrea", au tinut sa sublinieze unii pesedisti cea mai importanta cauza a victoriei tanarului.

Cine urmeaza?

Infrangerea lui Mitrea a produs ingrijorare printre unii pesedisti vechi.

Cel mai preocupat de situatie parea Viorel Hrebenciuc, unul dintre ultimii lideri din "garda veche" ramas in continuare in gratiile partidului. Acesta s-a plans oricui a stat sa-l asculte de excesiva transparenta din timpul congresului.

Arhitectura salii alese de pesedisti pentru acest eveniment a permis oricarui participant sa observe nestingherit procedura numararii voturilor, de la etajul superior locatiei, al carei balcon era situat deasupra incintei amenajate ca sectie de votare.

"Ce treaba e asta, sa numeri voturi cand se uita oricine, inclusiv presa, la tine ce faci?", s-a intrebat de nenumarate ori Hrebenciuc in cursul serii de duminica.

De altfel alegerea salii a fost un permanent motiv de "vorbe dulci". Cei aproape 1400 de delegati au fost inghesuiti in pavilionul 2 al complexului Romexpo, intr-un spatiu de aproximativ 200/20 m, in desi pana acum acest gen de manifestari se desfasurau in locatii generoase, precum cea de la Sala Palatului.

Pentru ca alegerea salii a fost facuta de Marian Vanghelie, acesta a devenit unul dintre cei mai injurati lideri PSD, motivul lipsei de fonduri fiind prea putin important in ochii participantilor la congres.

Chiar si in conditiile de auteritate cu care se confrunta partidul, estimarile privind chelotuielile ocazionate de congres se ridica la aproximativ 35.000 de euro.

Banii au fost necesari nu doar pentru inchirierea pavilionului ci si pentru amenajarea acestuia, delegatii PSD avand la dispozitie, de exemplu, 70 de cabine de vot.

Incidente

Divergentele de opinii ale pesedistilor nu puteau sa nu provoace manifestari mai putin diplomate, intr-o adunare de aproape 1400 de oameni.

Daca liderii s-au rezumat la atacuri la microfon, in sala s-au inregistrat si incidente. Cel mai notabil a fost cel care l-a avut ca protagonist pe Dan Iosif, fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu.

Acesta a fost atat de deranjat de criticile la adresa lui Sorin Oprescu incat a sarit la propriu la unul din colegii sai de partid. Spiritele s-au calmat relativ doar dupa interventia lui Cristian Diaconescu.

Audienta de la Romexpo nu a fost nici pe departe atat de disciplinitata ca la precedentele congrese ale PSD. Cel mai huiduit a fost Antonie Iorgovan, dar nici Sorin Oprescu nu a scapat de admonestarile salii.

Intensitatea reactiilor a scazut insa dupa discursurile candidatilor la presedintia partidului. Si asta pentru simplul motiv ca, desi candidatii la restul functiilor isi tineau in continuare discursurile, votarea deja incepuse si sala devenise, brusc, pe jumatate goala.

Singurele vociferari au mai fost auzite doar la finalul procedurii de numarare a voturilor. Mandatul de vicepresedinte pentru zona Bucuresti-Ilfov a fost amarnic disputat de Rodica Nassar si Gabriel Oprea, cele 1388 de voturi fiind renumarate de trei ori.

Insistenta lui Oprea de a primi cat mai multe dovezi privind pierderea bataliei au intins congresul pana dupa ora 01.00, desi programul initial prevedea ca acesta sa se incheie la ora 19.00.

Tactica iliesciana

Ion Iliescu a acceptat functia de presedinte de onoare al PSD, dar nu a vrut in nici un fel sa-si manifeste sprijinul pentru Mircea Geoana si echipa din jurul acestuia. Dupa discursul acestuia din urma, fostul sef al statului a poposit cateva minute in fata camerelor Realitatea TV, dupa care nu s-a mai asezat nici un minut in prezidiu, unde avea rezervat locul din stanga presedintelui Geoana.

Iliescu a preferat sa stea in primul rand al sectiunii rezervate filialei bucurestene, pe locul din fata lui Sorin Oprescu.

Desi a fost prezent pana dupa ora 23.00, Iliescu nu a mai stat indeajuns incat sa prinda poza de final.

Lista vicepresedintilor alesi, pe domenii de activitate

  • Statul social si relatia cu sindicatele
    - Marian Sarbu - 895 voturi

  • Economie, competitivitate si mediu de afaceri
    - Mihai Tanasescu - 1369

  • Politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti
    - Cristian Diaconescu - 1345

  • Reforma statului si descentralizare
    - Liviu Dragnea - 1369

  • Statul de drept, justitie si drepturile cetateanului
    - Victor Ponta - 887

  • Egalitate de sanse
    - Ecaterina Andronescu - 848

  • Analiza politica si comunicare
    - Vasile Dancu - 874

    Lista vicepresedintilor alesi, pe regiuni de dezvoltare

  • Regiunea I, de nord-est
    - Gheorghe Nechita - 1275

  • Regiunea II, de sud-est
    - Dan Nica - 1076

  • Regiunea III, de sud
    - Ion Stan - 772

  • Regiunea IV, de sud-vest
    - Ion Toma - 577

  • Regiunea V, de vest
    - Ilie Sarbu - 1204

  • Regiunea VI, de nord-vest
    - Ioan Rus - 1107

  • Regiunea VII, de centru
    - Nita Constantin - 821

  • Regiunea VIII, Bucuresti si Ilfov
    - Rodica Nassar - 750

    Mircea Geoana: "A fost o competitie reala!"

    Presedintele reales al PSD, Mircea Geoana a declarat jurnalistilor, dupa aflarea rezultatelor, ca a fost un congres dinamic si o competitie reala, aceasta fiind de fapt, diferenta dintre PSD si celelalte formatiuni politice. El si-a exprimat satisfactia fata de acceptul dat de fondatorul PSD, Ion Iliescu, de a ramane in continuare in structurile partidului.

    Referindu-se la contracandidatul sau, Sorin Oprescu, liderul PSD a apreciat ca acesta este un politician de valoare, de care partidul are nevoie in continuare. "A fost doar o competitie intre colegi, poate ca Oprescu si-a calculat gresit sansele" - a declarat Mircea Geoana.

    In ceea ce-l priveste pe Miron Mitrea - cel care a pierdut in fata lui Titus Corlatean functia de secretar general al partidului - Geoana si-a exprimat regretul pentru esecul sau, mentionand ca acesta a fost intotdeauna un sprijin pentru partid, iar experienta lui este foarte utila pentru PSD.

    Miron Mitrea, dezmagit de rezultatul votului

    Cel care a ocupat pana acum functia de secretar general al partidului, Miron Mitrea, nu si-a ascuns dezamagirea pentru esecul sau. "E o infrangere. Sper sa se termine vremea disensiunilor din PSD" - a declarat Mitrea. El a adaugat ca si-a dat seama de rezultat, inainte de numaratoare, cand a vazut teancurile cu buletinele de vot.

    "Nu ma asteptam. Trebuie sa recunosc, sincer, ca nu ma asteptam. Orice discutie intre filiale, orice intelegere este normala si nu se pune problema in felul asta. Saptamana viitoare o sa stau sa ma odihnesc si apoi o sa merg la Parlament si o sa fac politica in continuare. Nu-i recomand nimic lui Corlatean si nici nu ma intereseaza presedintia filialei PSD Bucuresti" - a adaugat Mitrea.

    Sorin Oprescu: "Eu nu imi retrag cuvantul!"

    Contracandidatul lui Mircea Geoana la sefia PSD, medicul Sorin Oprescu, anuntase ca, in cazul in care nu va fi ales presedinte al partidului, se va retrage de la conducerea PSD Bucuresti. Imediat dupa anuntarea rezultatelor, Sorin Oprescu a declarat ca nu isi retrage niciodata cuvintele, fara sa mai faca alte comentarii.

    In cazul in care Sorin Oprescu se va retrage de la sefia PSD Bucuresti, interimatul acestei organizatii va fi asigurat de Marian Vanghelie, care ocupa in acest moment functia de presedinte executiv.