Pentru a avea un apartament mai spatios, cea mai populara metoda este desfiintarea unora dintre pereti. Exista insa trucuri care pot da senzatia de spatiu fara a modifica structura locuintei.

Un spatiu de locuit poate fi perceput ca fiind mai mare sau mai mic, in functie de multi factori: mobila, culori, de pozitionarea oglinzilor etc. „Sint diverse trucuri sau pur si simplu o ergonomie corect gindita, astfel incit spatiul sa fie perceput mai mare“, ne-a spus Adrian Iovescu, arhitect si designer de interior la firma Accent Design.

Solutia care intr-adevar poate mari un apartament este spargerea anumitor pereti, operatiune care poate dura mult, timp in care casa devine un adevarat santier. Si daca deranjul ar fi numai pentru proprietar nu ar fi o problema, dar spargerea peretilor dintr-un apartament nu se poate face fara a deranja si vecinii, uneori din tot blocul.

In plus, pentru a demola un perete trebuie tot felul de autorizatii, intrucit poate fi afectata structura de siguranta a cladirii. „Un interior de dimensiuni mici poate fi amenajat in asa fel incit sa para mai spatios. Unele dintre aceste idei implica spargerea peretilor intre sufragerie si bucatarie sau a celui dintre sufragerie si hol“, ne-a spus Ana Arlet, designer de interior.

Pereti de spart

Cele mai multe persoane care apeleaza la serviciile firmelor de amenajari interioare recurg la acest truc si pentru a mari spatiul, dar si pentru ca este la moda crearea unui living. O data ce peretele care separa sufrageria de bucatarie a disparut, incaperea s-a transformat intr-un living mai spatios.

Livingul, potrivit designerilor, este o incapere unde se poate servi si masa. Specialistii recomanda ca trecerea dintre bucatarie si vechea sufragerie sa fie delimitata prin anumite forme de gips-carton sau chiar numai prin culoare. La fel se intimpla si cu peretele dintre sufragerie si hol. Se obtine o camera mai mare. Holul se va delimita prin amplasarea unor canapele.

O alta solutie de marire a unei locuinte aplicata de catre designerii de interior este scoaterea usilor dintre camere. „Daca usa este scoasa si ramine doar tocul numai din zidarie atunci e bine sa fie scos in evidenta cu o bordura din lemn pentru a sublinia trecerea de la o incapere la alta si pentru a da identitate camerelor respective“, a mai spus Ana Arlet.

Dar exista modalitati care pot face o camera sa para mai mare fara a fi nevoie de desfiintarea unui zid.

Trucul culorilor

Proprietarii care nu vor sa apeleze la spartul peretilor si totusi vor un interior aparent mai mare pot apela la diverse trucuri dintre care amintim culoarea peretilor sau a pardoselii. „Daca o camera este mica, cea mai buna solutie este sa se creeze iluzia de spatiu mai mare prin orice modalitate putem“, a amintit Ana Arlet.

Trucul aflat la indemina oricui, pentru marirea unei camere, este vopsirea peretilor in anumite culori. „Culorile folosite pentru pereti trebuie sa fie pastel in tonuri reci. In aceasta categorie se regasesc culorile bleu, vernil, lila“, a adaugat Ana Arlet. Aceste culori reflecta mai bine lumina. Culorile deschise dau de asemenea impresia de spatiu.

Se poate observa acest lucru la apartamentele in curs de constructie. „Camerele par mai mici cind peretii sint inchisi si mai mari cind sint zugraviti la final in culori deschise“, a subliniat arhitectul de la Accent Design.

Perdeaua face camera inalta

Unul dintre trucurile cele mai vechi ar fi pozitionarea oglinzilor. O oglinda mare, amplasata de la nivelul pardoselii si pina peste nivelul ochiului, chiar pina in tavan, poate da senzatia ca dubleaza un spatiu. La un hol foarte ingust poate sa fie o solutie buna pentru a nu simti ca treci printr-un culoar strimt.

„In palatele din secolele trecute, acest truc era preferat, mai mult chiar, se folosea pe doi pereti paraleli, astfel incit imaginea se reflecta la infinit, dind impresia de o camera nesfirsita“, a amintit Adrian Iovescu.

Integral in Cotidianul