Vazand ca PC n-are nicio sansa sa se impuna cu procentul pe care il are, Felix Voiculescu, purtandu-se ca si cum ar fi buricul politicii romanesti, si-a luat partidul de la guvernare. Spera ca razbunarea sa cea mare sa fie declansarea anticipatelor. Pentru care niciun partid nu e pregatit.

E drept ca nici PC n-are sanse sa-si sporeasca procentul cu problemele grave pe care le au liderii conservatori cu Justitia si verdictul de politie politica al lui Felix. Dar bineinteles ca hartuiala pentru functii i-a picat bine lui Voiculescu. N-a scapat ocazia sa spuna: vedeti, se bat pe ciolanul puterii.

Daca Basescu avea vreo influenta asupra democratilor, o asemenea targuire nu se mai producea. Nu i-ar fi lasat. De pe urma imensului scandal au pierdut. Si liberalii, si pedistii.

Cand scandalul pentru cine si ce ia mai mult si cine fraiereste pe cine era in toi, s-a anuntat constituirea partidului lui Stolojan. Care are deja vreo 30 de parlamentari. Dupa lansarea PLD, subiectul anticipatelor s-a impus categoric in dezbateri.

Credibilitatea scenariilor mai noi sau mai vechi despre caderea actualului guvern si despre divortul urat dintre PNL si PD a crescut pe fondul intensificarii hartuielilor pentru impartirea cascavalului de la MEC.

Transferul in forta al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) la AVAS-ul lui Teodor Atanasiu, caruia ii vor fi transmise in curand structurile de privatizare de la toate ministerele, si preluarea conducerii MEC sunt masuri care au pus economia nationala la picioarele liberalilor.

Batalia pentru opesepei a fost atat de crancena, incat, daca Basescu nu le spunea taios "dragii mei, rezolvati-o", se mai certau vreo luna pentru postul lui Seres amputat prin ordonanta de Tariceanu. Pe care PD nu-l mai dorea.

Ciudat cum premierul a descoperit tocmai acum, la negocierile cu PD, ca Ministerul Economiei are prea multe atributii si trebuie restructurat, iar cand pecistul Seres era ministru nici nu-l interesa subiectul.

Vazandu-se probabil pe cai mari, dar si destul de speriati de amploarea pe care o ia PLD-ul lui Stolojan, liberalii actioneaza haotic si razbunator. Asta o dovedeste nu numai felul in care au inteles sa poarte "negocierile" cu PD. Un argument in plus il aduce Ludovic Orban, suparat rau de tot ca liderii PLD vor discuta cu PD.

Orban sustine ca PNL trebuie sa-si asume destinul de a ramane partid de opozitie. Asta suna cam asa: de-al dracului ce sunt, daca PD discuta cu PLD, fortez declansarea anticipatelor chiar cu riscul ca PNL sa ramana in opozitie. Dar macar nu castiga nici PD si PLD! Insa chiar daca nu le place lui Orban sau Tariceanu, cu PLD trebuie totusi sa discute cei de la putere.

Nu numai pentru sustinerea proiectelor Aliantei. Nervosi cum sunt, liberalii nici nu se mai gandesc ca, daca s-ar organiza repede anticipate (pana nu apuca PLD sa se inscrie la tribunal), alegeri pe care acum Tariceanu zice ca le vrea, si vor candida separat, pierd si liberalii, si democratii. Ar pierde oricum si daca merg pe liste comune.

In cazul in care PLD nu participa la alegeri, s-ar risipi peste 15 procente din electoratul de dreapta. Pe aceia care nu agreeaza nici oferta PD, nici cea a PNL nu i-ar impiedica nimeni, de pilda, sa voteze cu... PNG. Sau chiar cu PRM. Fara sa stea prea mult pe ganduri, Tariceanu ar contribui substantial la becalizarea/vadimizarea Romaniei.

Ceea ce este un subiect mult mai grav decat harjoneala zilnica dintre PNL si PD. Ramane de vazut ce au de spus si pesedistii, dar e greu de crezut ca vor accepta anticipatele chiar daca si-au recuperat locomotiva Iliescu.

Rezultatul catastrofal al unor anticipate organizate doar pentru ostoirea orgoliului unora va dovedi cu prisosinta ca e adevarata vorba din popor potrivit careia razbunarea este arma unuia teribil de prost.