Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, il invita pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si dea demisia, ca sa-i poata demonstra ca democratii nu se tem de alegeri anticipate. Sambata, primul ministru a declarat ca a propus PD declansarea scrutinului inainte de termen si ca liderii acestuia nu au fost de acord.

"Am fost total surprins sa vad premierul aseara spunand ca PD s-a impotrivit alegerilor anticipate. Il invit pe premier in cadru constitutional sa-si prezinte demisia si il asigur ca PD va avea toata sustinerea pentru alegerile anticipate", a declarat Emil Boc.

Declaratia la care face referire Emil Boc a fost facuta de presedintele PNL in contextul neintelegerilor din Alianta, cu privire la posturile ramase libere dupa retragerea PC.

"Le-am spus ca, daca nu ne intelegem pe aceste chestiuni (...) putem sa organizam si alegeri anticipate. Cei de la PD au spus, in mod surprinzator, nu, noi vrem sa gasim o solutie de stabilitate care sa asigure functionarea Guvernului", a spus, la 9 decembrie 2006, premierul Tariceanu.

PNL si PD se contrazic de mai multe zile pe subiectul declansarii alegerilor anticipate. Tonul a fost dat de liberali, care au afirmat la inceputul saptamanii trecute ca ar fi facut o astfel de propunere democratilor in ultima sedinta a Consiliului National de Conducere a Aliantei iar PD a refuzat-o.

Democratii au negat vehement acest lucru, prin vocea presedintelui executiv al partidului. Adriean Videanu spunea ca PD sustine 101% alegerile anticipate si ar accepta imediat orice propunere in acest sens, venita din partea PNL.