Uniunea Europeana boicoteaza expoturile de produse lactate si carne din viitoarele state membre, Romania si Bulgaria. Comisia Europeana a decis, luni, sa impuna restrictii pentru o perioada de un an, cu scopul de a garanta siguranta alimentelor de pe piata UE, relateaza Novinite.com.

Expertii europeni au decis ca firmele autorizate din industria alimentara din Romania si Bulgaria sa nu mai exporte, de la 1 ianuarie 2007, produse de origine animala neconforme cu standardele europene.

Mai mult, s-a decis ca unitatile bulgare, care erau autorizate pana acum pentru exporturi in UE, vor pierde acest drept dupa aderare. Totusi, acele unitati care indeplinesc standardele europene vor fi reevaluate de ispectorii Biroului Sanitar-Veterinar, iar daca vor prezenta suficiente garantii, restrictia asupra acestora va fi ridicata.

Oficiali din Biroul Sanitar-Veterinar al UE au vizitat recent Romania si Bulgaria si au constatat ca anumite unitati din domeniul carnii si al laptelui nu indeplinesc standardele UE de siguranta alimentara.

Cele doua tari vor avea o perioada de tranzitie pentru a moderniza unitatile si pentru a imbunatati sistemul de transare a produselor de origine animala.

Rusia, sceptica in privinta exporturilor alimentare din cele doua tari

Rusia a amenintat la inceputul lunii noiembrie ca va institui un embargo asupra carnii din Uniunea Europeana dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune la 1 ianuarie 2007. De atunci, expertii Comisiei Europene incearca sa explice Moscovei ca au luat toate masurile necesare pentru a bloca toate exporturile romanesti si bulgare care prezinta riscuri.

"Aceste restrictii ar fi fost adoptate, indiferent de situatia politica dintre Uniunea Europeana si Rusia. Totusi, speram ca oficialii rusi sa sesizeze preocuparea noastra in ceea ce priveste siguranta alimentelor", a declarat pentru Reuters, Filip Toth, un oficial din cadrul Comisiei Europene.

Statul rus a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca va opri importurile de carne din UE, la 1 ianuarie 2007, intrucat nu a primit garantii suficiente privind asigurarea calitatii, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

Romania a initiat in luna decembrie programul de vaccinare a porcilor impotriva pestei, ceea ce presupune mentinerea restrictiei de export a porcinelor vii si a carni de porc, impuse de UE in 2003.

Doar firmele din 16 judete din Romania pot realiza exporturi de carne de pasare in UE, fara insa a livra pasari vii, din cauza unor restrictii impusa de UE in 2005, dupa aparitia focarelor de gripa aviara.