Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Comisia Uniunii Europene si Guvernul Romaniei au lansat luni un program de finanatare a firmelor mici si mijlocii cu pana la noua angajati, prin care acestea vor putea obtine credite in valoare de circa 10.000 de euro. Valoarea totala a programului este de 88 milioane de euro.

Acest program a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau access limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile.

Programul de micro-creditare va fi finantat cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 18,02 milioane de euro, din care 13,6 milioane euro de la Uniunea Europeana si 4,42 milioane euro de la Guvernul Romaniei reprezentand bugetul aferent Programului Phare 2005 si 2006.

Co-finantarea programului de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, include 2,5 milioane de euro ce reprezinta fonduri pentru asistenta tehnica necesara dezvoltarii de noi produse finanaciare pentru sectorul interprinderilor micro si mici, imbunatatirea procedurilor de management al riscului si instruire de personal.

Pentru a incuraja institutiile finanaciare sa acorde imprumuturi firmelor nou infiintate s-a constituit un fond de risc de trei milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile finanaciare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile ne-performante acordate firmelor nou infiintate.

Uniunea Europeana sprijina Romania cu expertiza si resurse financiare in vederea pregatirii aderarii prin programele specifice: PHARE, ISPA si SAPARD.

Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala la sprijin pentru interprinderi mici si mijlocii, de la investitii in transport si protectia mediului la dezvoltare rurala.

Valoarea anuala a fondurilor alocate Romaniei prin cele trei programe de preaderare a crescut de la 660 milioane Euro in 2003 la peste un miliard de euro in 2006. Managementul acestor fonduri este realizat de autoritatile romane sub coordonarea Ministerului de Finante.