Executivul nu cedeaza in fata puscariasilor, scrie Romania Libera. Unul dintre beneficiarii legii privind gratierile, pentru care protesteaza detinutii, ar fi chiar Nati Meir, initiatorul ei, caruia tocmai i s-a intocmit un dosar penal, dezvaluie Cotidianul. Nati Meir este fitilul bombei detonate in inchisori, scrie Adevarul. Daca se va dovedi ca deputatul Nati Meir a instigat detinutii la dezordine, acesta ar putea fi exlus din parlament, si chiar cercetat penal, scrie Curentul.

Executivul nu cedeaza in fata puscariasilor

Guvernul a avertizat ca nu se poate obtine gratierea unor pedepse prin presiuni si si-a exprimat speranta ca Senatul sa tina cont de punctul de vedere negativ dat deja de executiv asupra initiativei legislative a deputatului Nati Meir.

Aceasta a fost concluzia reuniunii de lucru de ieri, care a avut loc la Palatul Victoria, intre primul ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul MAI, Vasile Blaga, si directorul ANP, Alexandru Serban.

Romania Libera.

Nati Meir ridica puscariile in apararea sa

preluare Cotidianul

Printre cei 4.000 de posibili beneficiari ai legii lui Nati Meir, privind gratierea pedepselor mai mici de cinci ani, se afla inclusiv initiatorul ei. Meir urmeaza sa fie trimis in judecata curind pentru inselaciune.

El ar putea beneficia de gratierea faptei pentru care va fi judecat, datorita unor amendamente depuse chiar de catre avocatul sau, Catalin Dancu, care, impreuna cu alti patru avocati, l-au ajutat pe Meir la elaborarea proiectului de act normativ. Unul dintre amendamentele lui Dancu spune ca vor beneficia de gratiere inclusiv faptele care sint pe rolul instantei sau in arest preventiv.

„In cazul in care legea va intra in vigoare, procesele cu fapte ce intra sub incidenta gratierii vor continua, iar in momentul in care judecatorul va pronunta sentinta, in acelasi moment, el va aplica si gratierea“, ne-a explicat avocatul Catalin Dancu.

Gheorghe Florescu, alt avocat care a participat si el la elaborarea proiectului, a detaliat, la rindu-i, alte noutati din proiect, cele care extind indulgentele in privinta infractiunilor propuse spre gratiere: „Unul dintre cele 25 de amendamente prevede gratierea faptelor referitoare la fals, uz de fals, fals intelectual, fals in inscrisuri publice, inselaciune, asocierea pentru savirsirea

de infractiuni, conducerea fara permis etc. - in general infractiuni care nu prezinta pericol public“.

Cumulate, cele doua amendamente citate de catre Dancu si Florescu ii sint acum mai mult decit folositoare lui Nati Meir. Deputatul-initiator va fi judecat pentru inselaciune, fapta ce intra sub incidenta gratierii chiar in timpul procesului.

Procurorii Parchetului General au finalizat recent dosarul in care acesta este cercetat de aproximativ un an, dupa ce mai multe persoane au depus plingeri ca ar fi fost inselate de Meir. Deputatul le-ar fi promis contracte de munca in Israel, in schimbul unor sume totalizind 300 de milioane de lei vechi.

Ieri, Parchetul ne-a confirmat ca deputatului i-a fost prezentat deja materialul de urmarire penala si dosarul va fi trimis in instanta.

Integral in Cotidianul.

Nati Meir - considerat "scanteia" revoltei detinutilor

preluare Curentul

Deputatul Nati Meir - membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor a devenit brusc, vedeta TV.

Cunoscut dupa ce a primit mostenire o caruta de bani din partea unei rude indepartate, Meir e considerat de catre toate autoritatile din Romania ca fiind "scanteia" care a pus intregul sistem penitenciar pe jar, propunand un proiect legislativ prin care un numar de peste 10.000 de detinuti din toata tara cu pedepse de pana la cinci ani, ar putea fi gratiati.

Proiectul lui Meir a fost privit inca de la inceput cu mult scepticism de catre colegii sai parlamentari. Daca pana la declansarea protestelor, in penitenciare toate autoritatile au tacut malc, ieri, Nati Meir a fost pe buzele tuturor.

Meir ar putea raspunde chiar si penal

Bogdan Olteanu - presedintele Camerei Deputatilor a declarat ieri, ca in situatia in care se va dovedi ca deputatul Nati Meir este implicat in revolta din penitenciare si a incalcat reguli legale, de "bun simt" sau "de buna credinta", atunci parlamentul "va lua cele mai serioase masuri".

In acest context, Olteanu a recunoscut ca sanctiunile la nivelul parlamentului sunt limitate, fiind doar de natura disciplinara, si ar putea avea drept consecinta cel mult eliminarea deputatului in cauza de la sedintele parlamentului pe o anumita perioada. Insa, a conchis seful deputatilor, "daca se va constata ca a fost incalcata legea penala, parlamentul va acorda tot sprijinul Parchetului".

"Fara indoiala, in masura in care Nati Meir a inaintat un proiect legislativ prin care propune gratierea unor pedepse, lucru care este fara precedent, pentru ca nu se propun gratieri de pedepse prin proiecte legislative, si nu la un mod general, Meir a incalcat foarte serios ordinea de drept si respectul fata de institutiile democratice, si va trebui sa-si asume consecintele pentru acest gest",

a spus presedintele Camerei Deputatilor. Olteanu a mai spus ca n-a mai discutat cu Nati Meir dupa declansarea revoltelor din penitenciare, si ca in momentul in care va primi materialul solicitat de la Administratia Penitenciarelor (n.r.

- o instiintare din care sa rezulte daca parlamentarul a fost sau nu "mentorul" protestelor) va convoca Biroul Permanent al Camerei si va decide daca este necesara o discutie cu Nati Meir.

Curentul.