Randamentele ridicate de pe piata imobiliara au atras atentia multor potentiali investitori. Iar aparitia pe piata a numeroase proiecte de locuinte, mai ales in zonele semicentrale ale Bucurestiului, fac si mai dificila eventuala optiune de a investi.

Care sa fie cartea castigatoare? Apartamentul in noile ansambluri rezidentiale sau clasica vila din imprejurimile Capitalei? "Investitia in apartamentele noi are un potential de crestere mai mare decat cea in vilele din afara Bucurestiului. Cel putin inca doi ani, achizitionarea unui apartament inca din faza de proiect va duce la o apreciere anuala de 10-15%.

Iar revanzarea unui apartament nou, intr-un ansamblu finalizat in proportie de 70%, creste interesul investitorilor, dar si pretul de revanzare", spune Calin Clinciu, director de comunicare al agentiei Euroest. In acelasi timp, el este de parere ca piata vilelor este deja suprasaturata.

"Daca pana in urma cu cativa ani vilele din afara Capitalei erau la mare cautare, acum, viitorul este al apartamentelor cat mai apropiate de inima orasului. Asta pentru ca, in timp, s-au acutizat problemele legate de trafic si tot mai multi au realizat faptul ca o vila in afara orasului iti sporeste considerabil cheltuielile", crede Clinciu.

Atunci cand achizitia nu este privita exclusiv ca o investitie, trebuie insa cantarite atent si celelalte avantaje si dezavantaje ale optiunii vila sau un nou apartament. "Trebuie sa pui in balanta linistea, aerul curat si absenta unor vecini apropiati cu dificultatile legate de accesul la facilitatile pe care le ofera orasul", sintetizeaza reprezentantul Euroest.

Dan Ioan Popp, presedinte Impact, porneste insa de la premisa ca o astfel de investitie imobiliara, realizata pornind exclusiv de la ideea inchirierii, trebuie sa tina cont de specificul romanesc al pietei. "Suntem in general un popor de proprietari. Iar chiriile, fie ele in blocurile noi, fie in vile, se adreseaza unei categorii limitate de clienti.

Mai precis expatilor, insa acestia nu depasesc 25.000 la nivelul intregii tari. Deci in acest caz vorbim cel mult de o nisa a pietei imobiliare", avertizeaza Popp.

Odata cu imbunatatirea infrastructurii cresc si randamentele vilelor

O alta abordare, pe termen lung de aceasta data, o da Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar. El spune ca, in prezent, investitia intr-un apartament nou, dar central, costa cam cat o vila intr-un ansamblu din afara Bucurestiului, adica intre 150.000-200.000 de euro.

Totodata, spune Giurgiu, trebuie tinut cont insa ca atunci cand achizitionezi o vila, cumperi si terenul aferent acesteia.

Integral in Adevarul