Cursul se negociaza in principal in functie de volumul operatiunilor, unii clienti putand beneficia chiar de cotatiile interbancare.

Nivelul tranzactiei influenteaza major cursul la care un client face schimburi din lei in euro. Spread-urile practicate de banci incep de la 50 de lei vechi, in cazul clientilor care beneficiaza de tratament preferential, si pot urca pana la aproape 1.000 de lei vechi, pentru operatiunile efectuate la casele de schimb.

Din luna noiembrie, moneda nationala a inceput sa se aprecieze rapid fata de euro. Cursul anuntat de BNR pentru raportul EUR/RON a scazut de la aproximativ 3,50 pana in apropierea pragului de 3,40. Atunci cand apar astfel de fluctuatii importante, orice investitor ale carui afaceri sunt legate de piata valutara devine extrem de interesat sa obtina un curs cat mai bun posibil.

La casele de schimb, diferenta dintre cursul de vanzare EUR/RON si cel de cumparare este cuprinsa intre 800 si 950 lei vechi la principalele banci comerciale. Acest indicator este denumit spread si ofera un indiciu despre cat de bun este cursul de care beneficiaza un client. Cu cat spread-ul este mai mic, cu atat clientul se bucura de o cotatie mai avantajoasa.

Pentru celelalte valute fata de care leul este cotat, diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare se majoreaza. Acest lucru intervine din cauza faptului ca orice conversie a leului intr-o alta moneda se face prin referinta la cursul fata de euro.

Topul cotatiilor

In clasamentul cotatiilor la care se fac tranzactii, cursul de la casa de schimb este cel mai putin avantajos. Pe o treapta ierarhica superioara se situeaza cursul pentru transferuri intre conturi, care se aplica in cazul operatiunilor de valori mici.

Aceste schimburi nu presupun vanzarea sau cumpararea de valuta sub forma de numerar, ci doar inregistrarea tranzactiei in contul curent al clientului. In acest caz, cursul leului fata de euro este, de regula, mai mic cu 50-250 lei vechi decat cel de la casa de schimb la principalele banci comerciale.

Diferenta nu acopera insa comisionul de retragere de numerar de 0,5%, in cazul in care banii vor fi retrasi ulterior.

Pentru tranzactiile care depasesc pragurile minime stabilite de banci, schimburile se efectueaza la cotatii mult mai atractive, iar tranzactia se deruleaza direct prin trezoreria bancii. De exemplu, la Raiffeisen Bank, cursul devine negociabil pentru tranzactiile mai mari de 15.000 euro, in timp ce la HVB Bank Tiriac - pentru cele peste 20.000 euro. Limita difera de la o banca la alta, in functie de clientela vizata.

Cursul se negociaza in principal in functie de volumul operatiunilor, iar unii clienti pot beneficia chiar de cotatiile practicate pe piata interbancara. Acesta este cel mai bun curs pe care un client poate spera sa-l obtina, fiind pretul la care bancile tranzactioneaza intre ele.

De exemplu, pe piata interbancara, spread-ul existent pentru cursul EUR/RON este de numai 50 de lei vechi, de aproape 10 ori mai mic decat cel practicat in cazul operatiunilor derulate la casa de schimb. „Sunt cazuri cand spread-ul pe piata interbancara se reduce si la 30 de lei vechi.

Acest lucru se intampla, de regula, atunci cand piata este foarte linistita si exista interes pentru vanzare sau cumparare“, afirma Octavia Cutus, dealer la Raiffeisen Bank.

Negocierea cursului

La tranzactiile derulate prin intermediul trezoreriei, banca achizitioneaza valuta la pretul pietei si o vinde apoi clientului la pretul negociat. Cu cat suma schimbata este mai consistenta, cu atat clientul are o putere mai mare de negociere, astfel ca are sanse sporite sa obtina un curs mai aproape de pretul pietei.

„Avem cazuri concrete de clienti care realizeaza efectiv schimburi valutare la cotatiile de pe piata interbancara. Pentru aceasta, suma trebuie sa depaseasca in general 500.000 euro“, spune Sergiu Puianu, director de vanzari la trezoreria HVB Tiriac Bank.

Totodata, daca un client realizeaza frecvent tranzactii de valori mari, atunci el beneficiaza de acelasi spread si pentru operatiunile de valori mai mici, aparute ocazional. Clientii care se bucura de acest statut sunt insa foarte putini, fiind reprezentanti de multinationale si marile companii autohtone.

Ele sunt curtate de toate bancile, astfel ca beneficiaza de un statut diferit pentru operatiunile valutare.

In cazul clientilor care realizeaza volume mai mici de tranzactii, ratele de schimb pe care le primesc de la banci includ inevitabil si o marja fata de cotatiile de pe piata interbancara. In lipsa acestei marje, trezoreriile bancilor nu ar mai fi profitabile.

„Pentru clientii care nu sunt in categoria corporate si efectueaza tranzactii intre 100.000 si 500.000 euro, spread-urile practicate de banca sunt, de regula, de 100-150 de lei vechi, ceea ce inseamna ca, fata de pretul de pe piata interbancara, se include o marja de 30-50 lei vechi“, precizeaza Octavia Cutus. Pe masura ce valoarea tranzactiei creste, clientul primeste o marja mai mica.

Integral in Saptamana Financiara