Stephen Hendry l-a invins pe Graeme Dott in semifinalele campionatului Regatului Unit si joaca ultimul act pentru a zecea oara. Scotianul a castigat de cinci ori trofeul si, cu o victorie duminica, va egala recordul de sase succese la York, detinut de Steve Davis.

Dupa o prima sesiune echilibrata in care cei doi scotieni au mers cap la cap pana la 3-3, cand Hendry a castigat doua jocuri consecutive, partea a doua a jocului a avut o evolutie bulversanta.

Condus cu 3-5, Dott avea o dubla motivatie pentru a se impune. El nu-l invinsese niciodata in cariera pe Hendry, care castigase toate cele noua intalniri anterioare.

Si de asemenea, Dott voia sa castige trofeul si sa devina doar al saselea jucator din lume care-si adjudeca in acelasi sezon Campionatul Mondial si pe cel al Regatului Unit, dupa Steve Davis, Hendry, John Parrott, John Higgins si Ronnie O’Sullivan.

Astfel, Dott a reusit sa castige toate cele patru jocuri ale primei reprize din a doua sesiune si se parea ca are prima sansa de a juca finala. Dar a doua repriza i-a apartinut in totalitate lui Hendry care l-a tintuit in scaun pe Dott si a castigat patru jocuri consecutive, adjudecandu-si semifinala cu 9-7.

"Nu mai aveam ce face si mi-am asumat riscuri. Am avut incredere in mine si sunt foarte multumit de felul cum am jucat cand eram condus cu 7-5" a declarat dupa partida numarul unu mondial, Stephen Hendry.

In finala de duminica, Hendry il va intalni pe englezul Peter Ebdon care este in cautarea primei victorii la York. Cei doi s-au mai infruntat in ultimul act in 1995, cand victorios a iesit scotianul. Finala se va juca dupa sistemul cel mai bun din 19 jocuri.

Miercuri

Peter Ebdon l-a invins pe Ding Junhui, cistigatorul editiei de anul trecut. Condus cu 6-2 dupa prima sesiune, Junhui (19 ani) s-a apropiat la un singur punct, insa acela a fost cel mai bun moment al sau in meci.

Ebdon a cistigat cu 9-5 si nu si-a ascuns entuziasmul dupa victorie: "Este o victorie uriasa pentru mine. Am muncit foarte mult pentru acest turneu si stiu foarte bine ce inseamna sa il invingi pe Ding. Este un jucator stralucitor, iar programul sau din ultimele doua saptamini a fost absolut incredibil".

Ding Junhui a venit la UK Championship de la Jocurile Asiei si a jucat practic fara pauza.

In celalalt sfert de finala al zilei, John Higgins a fost un adversar prea tare pentru Joe Perry, autorul surprizei din optimi - eliminarea lui Doherty, nr. 1 mondial.

Rezultate sferturi de finala:

Graeme Dott-Steve Davis 9-6

Stephen Hendry-Ronnie O'Sullivan 9-1. La 4-1 pentru Hendry, O'Sullivan a parasit sala de joc, abandonind.

Peter Ebdon-Ding Junhui 9-5

John Higgins-Joe Perry 9-3

Rezultate semifinale:

Peter Ebdon-John Higgins 9-7

Stephen Hendry-Graeme Dott 9-7