Ceea ce era de asteptat s-a intamplat. ANRC a decis sa amane aplicarea celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare in retelele Orange si Vodafone, astfel incat timp de inca un an posesorii de telefon mobil vor trebui sa plateasca mai mult pentru apelurile efectuate in alte retele.

Retelele concurente ameninta cu plangeri in justitie si cu solicitare de daune de ordinul zecilor de milioane de euro. Tot acest razboi la nivel inalt are loc in contextul in care romanii platesc printre cele mai mari tarife pentru a beneficia de telefonie mobila.

  • In iulie ANRC decide ca tarifele de interconectare sa fie reduse an de an, pana in 2009
  • Dupa ce Orange si Vodafone dau in judecata ANRC, autoritatea ia in calcul, in octombrie, amanarea cu un an a reducerii aferente anului 2007.
  • Cosmote Zapp si Romtelecom protesteaza public
  • Pe 12 decembrie ANRC aproba decizia de amanare a etapei de reducere ce ar fi trebuit sa aiba loc la 1 ianuarie 2007.
  • Romtelecom anunta ca va actiona in judecata ANRC

    Scurt istoric

    La inceputul lunii iulie, ANRC comunica populatiei si operatorilor de telefonie din piata ca vor fi obligati sa-si reduca tarifele de interconectare la apelurile efectuate in alte retele, in mai multe etape, astfel incat la 1 ianuarie 2009, tariful maxim admis sa fie de 5.03 eurocenti pe minut fata de 8.13 eurocenti pe minut in prezent.

    Prin aceasta masura ANRC intentiona sa asigure “fundamenratarea tarifelor in functie de costuri, demers care isi propunea sa echilibreze sansele concurentiale pentru toti operatorii de telefonie si sa impiedice obtinerea unor castiguri nejustificate de catre operatorii cu putere semnificativa”.

    Orange si Vodafone decid sa actioneze in judecata ANRC considerand masura ca fiind abuziva.

    In luna octombrie a.c., aceeasi autoritate considera oportun sa suspende procesul prin care obliga Orange si Vodafone sa-si reduca tarifele de interconectare pe motiv ca „fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor mobili nu a fost implementata in toate statele membre UE”.

    Astfel, ANRC propune ca etapa de reducere aferenta perioadei 1 ianuarie 2007 sa se suspende, urmand sa intre in vigoare un an mai tarziu.

    Motivele acestei propuneri au fost in opinia ANRC, "beneficiile" de care vor avea parte utilizatorii.

    La scurt timp dupa anuntul ANRC, trei dintre cei mai mari operatori din piata, Telemobil (n.r.- operatorul ZAPP), Cosmote si Romtelecom, se grupeaza si protesteaza sperand ca autoritatea sa nu aprobe aceasta propunere.

    Discursul presedintilor celor trei companii au fost deosebit de agresiv la adresa ANRC, acuzand institutia de “atitudine impartiala” si au ameninta cu plangeri in instanta solicitand si interventia lui Calin Popescu Tariceanu.

    ANRC nu se lasa si suspenda decizia de reducere a tarifelor

    Pe data de 12 decembrie, ANRC a adoptat deciziile de amanare a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor Orange Romania si Vodafone Romania.

    Potrivit unui comunicat remis HotNews, au fost luate in calcul nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in statele membre ale Uniunii Europene si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa.

    Astfel, tarifele maxime de interconectare ce pot fi practicate de Orange Romania si Vodafone Romania incepand cu 1 ianuarie 2007 vor fi de 7,21 eurocenti pe minut. Etapa a doua de reducere va fi amanata cu un an, astfel ca nivelul tarifar de 6,40 eurocenti pe minut stabilit initial pentru inceputul anului 2007 va fi aplicat de la 1 ianuarie 2008.

    Ce vor face ceilalti operatori din piata?

    [c:2:d]Romtelecom cere despagubiri de 12 milioane de euro. Reprezentantii companiei anunta ca vor face tot ce le sta in putinta pentru ca aceasta decizie sa fie suspendata.

    „Romtelecom va cere instantei de judecata anularea deciziilor ANRC privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare ale Orange Romania si Vodafone Romania”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs in cadrul Romtelecom.

    „Vom cere totodata in instanta si obligarea ANRC la plata de despagubiri catre Romtelecom pentru prejudiciul in cuantum total de aproximativ 12 milioane euro in urmatorii doi ani”, a mai adaugat Dima.

    Potrivit informatiilor oferite de Romtelecom, tariful de interconectare platit de Romtelecom catre Connex sau Orange (stabilit de ANRC) este 7,21 eurocenti/minut in timp ce tariful de interconectare platit de Connex sau Orange catre Romtelecom este de doar 2,27 eurocenti/minut.

    Reprezentantii Cosmote s-au aratat "extrem de dezamagiti ca, in ciuda tuturor argumentelor si observatiilor prezentate de catre majoritatea operatorilor de telefonie si societatilor de cablu, ANRC a ignorat vocea aproape unanima a industrei si a emis o decizie nejustificata care afecteaza in mod direct intreaga piata si mai ales utilizatorii".

    "COSMOTE evalueaza in prezent solutia optima pentru a proteja interesele clientilor sai si pentru a asigura o concurenta corecta intre operatorii existenti", se arata intr-un comunicat al companiei.

    Oficialii companiei ZAPP au precizat pentru HotNews.ro ca isi vor face cunoscut punctul de vedere referitor la decizia ANRC, cat mai repede cu putinta.

    Telefonia mobila - pestera lui Ali Baba

    [c:1:d]Vodafone Romania a inregistrat 1,361,483 de clienti in anul fiscal 2006, ajungand la un numar total de 6.383.846 de clienti. In trimestrul incheiat la 31 martie 2006, Vodafone Romania si-a suplimentat baza de clienti cu 252.007.

    Veniturile companiei au crescut din servicii cu 39%, in ultimul an, ajungand la un total de 1.008.600.000 USD. Profitul Operational Inainte de Depreciere si Amortizare (EBITDA) a atins valoarea de 510.5 milioane USD, iar EBITDA ca procent din venituri a fost de 50.62%. Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins valoarea de 13,9 USD, in trimestrul 1 ianuarie - 31 martie 2006.

    Nici compania Orange nu sta foate prost la capitolul profit, in 2005 obtinand venituri de 324 de milioane de euro - in crestere cu 35% fata de 2004. Cifra de afaceri a companiei a fost de 870 de milioane de euro.

    Cu un profit brut de peste 300 mil. euro, la o cifra de afaceri de mai putin de un miliard, compania Orange Romania se plaseaza in randul firmelor cu cea mai ridicata marja de profit-aproape 37%.