Funeraliile fostului dictator chilian, Augusto Pinochet se desfasoara marti, in incinta Scolii Militare din Santiago de Chile. Fostul general va primi onorurile militare cuvenite unui fost sef de stat major al armatei, desi guvernul socialist condus de Michelle Bachelet a refuzat organizarea unor funeralii nationale, relateaza AFP.

Ceremonia se va incheia prin incinerarea ramasitelor celui care a condus statul Chile intre anii 1973-1990. Urna cu cenusa acestuia va fi ingropata pe o proprietate a familiei, aflata la 100 de kilometri de capitala. Augusto Pinochet a decedat duminica, la varsta de 91 de ani, la o saptamana dupa ce a suferit un infarct miocardic.

Marco Antonio Hiriart, fiul cel mai mic al fostului dictator chilian, s-a declarat impotriva participarii unor oficiali guvernamentali la funerariile tatalui sau. Acesta a cerut ca "din respect pentru familie, guvernul sa nu participe la omagiile militare de marti".

Presedintele Bachelet nu a admis organizarea de funeralii nationale deoarece Pinochet s-a autoproclamat presedinte in urma unei lovituri de stat, la 11 septembrie 1973, eliminandu-l de la putere pe socialistul Salvador Allende.

Numerosi apropiati ai guvernului, printre care Isabel Allende, fiica fostului presedinte care s-a sinucis in ziua indepartarii sale de la putere, au salutat decizia lui Bachelet. Acestia au subliniat ca un dictator, care s-a autoproclamat presedinte manipuland Constitutia, nu poate fi onorat ca un sef de stat ales in mod democratic.

Desi a fost pus sub urmarire penala in mai multe cazuri, Pinochet nu a fost niciodata condamnat, in pofida protestelor violente ale rudelor victimelor sale si ale adversarilor politici. Fostul general fost acuzat de numeroase incalcari ale drepturilor omului in cei 17 ani de conducere, cand peste 3.000 de persoane au disparut si alte 28.000 au fost torturate, din ordinul sau.

Michelle Bachelet, acum presedinte al Republicii Chile, a fost si ea supusa represiilor, impreuna cu mama sa, in timpul dictaturii Pinochet. Tatal ei, un general apropiat de Salvador Allende, a fost de asemenea torturat si umilit pana la moarte.