Sedinta comuna a senatorilor si deputatilor a debutat, marti, cu scandal. Un amendament privind distribuirea banilor din taxa de viciu a fost marul discordiei si a creat polemici dure. Parlamentarii PSD, alaturi de democrati si platformisti, dar si de ministrul Finantelor, au criticat proiectul bugetului Ministerului Sanatatii si au avut castig de cauza.

Sedinta de dupa-masa continua in ritm alert, dar alesii cred ca tonul va fi ridicat din nou in momentul in care se va ajunge la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Dezbaterile pe buget au avut, ca de obicei, o ora intarziere. Odata incepute dezbaterile la proiectul de buget pe 2007 pentru Ministerul Sanatatii, a inceput si scandalulul. Cauza au fost banii alocati sanatatii, mai exact fondurile aflate la dispozitia ministrului Eugen Nicolaescu

Senatorii si deputatii au adoptat un amendament la proiectul de Lege privind bugetul de stat pe 2007, prin care se stabileste ca sumele provenite din taxa pe viciu sa fie cheltuite de Ministerul Sanatatii doar pe baza de hotarari de guvern. Modificarea a fost votata cu 268 de voturi „pentru” si 5 abtineri.

Solicitarea venite din partea mai multor deputati s-a bazat pe faptul ca bugetul Ministerului Sanatatii nu prevede o destinatie explicita a fondurilor obtinute din taxa pe viciu.

Tonul dezbaterilor aprinse l-a dat deputatul platformist Sorin Paveliu, care l-a criticat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru modul in care a prevazut utilizarea respectivelor sume.

"Destinatia acestor fonduri nu este una transparenta, ci una generica, fara o tinta specifica si se constituie mai mult ca un fond aflat la dispozitia ministrului de resort", a acuzat Paveliu de la tribuna Parlamentului.

In apararea lui Nicolaescu a venit deputatul PRM Mircea Ifrim, care a incercat sa tempereze lucrurile aratand ca bugetul sanatatii pentru 2007 "este cel mai bun din 1990 incoace”.

Fostul ministru al sanatatii, social-democratul Ovidiu Branzan, l-a contrazis pe Ifrim si a catalogat proiectul de buget al sanatatii drept cea mai pare prostie.

"Trebuie sa fii prost la cap sa ai un buget mai mare si sa dai la spitale mai putini bani decat in anii precedent. Comisia de sanatate nu s-a exprimat niciodata ca ar agrea acest buget, ca ar simpatiza cu ministrul sanatatii. Este cel mai prost impartit buget din istoria sanatatii, demonstrand iresponsabilitate", a protestat Branzan la tribuna Parlamentului.

Fostul ministru al Sanatatii si-a continuat interventia cu acuze la adresa lui Nicolaescu afirmand ca acesta "vrea, in megalomania lui, sa aiba la dispozitie sute de milioane de euro pentru a ctitori spitale acolo unde nu este nevoie. Comisia nu sustine bugetul sanatatii", a rezumat Branzan.

In ajutorul lui Branzan a venit presedintele comisiei de buget finante de la Camera, Mihai Tansescu, care a solicitat ca ministerul sa prezinte o lista detaliata care sa cuprinda proiectele pentru care vor fi cheltuite cele 300 de milioane de euro din taxa pe viciu. "Este inadmisibil sa lasam acesti bani la dispozitia ministrului", a declarat Tanasescu.

Si parlamentarii PD au criticat faptul ca banii proveniti din taxa pe viciu ar urma sa fie folositi pentru programul national de evaluare a starii de sanatate a cetatenilor. "Desi in buget sunt prevazuti bani mai multi, observam ca destui medici pleaca in strainatate. Se doreste construirea de noi spitale, cand altele nu sunt terminate.

De ce acesti bani nu merg spre alte zone, spre alte programe sau, de exemplu, pentru dotarea cabinetelor?", a intrebat nemultumit deputatul PD Alexandru Ciocalteu.

Dupa o ora de dezbateri si dupa ce amendamentul a fost adoptat, parlamentarii PSD au cerut pauza de consultari, fara nici a specfica un motiv anume. "Consultarile"s-au prelungit pana la ora 12:45 cand plenul s-a reunit pentru a a-l votat pe candidatul la ministerul Economiei, Varujan Vosganian.

Dezbaterile pe buget au reluate dupa amiza, intr-o aparenta acalmie. Au fost adoptate fara probleme bugetul Ministerului Culturii si cel al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, dar si al SRI, SIE, SRR, SRTv si al Academiei Romane.

Dupa discutarea catorva amendamente legate de bugetele locale, prin care s-au suplimentat sumele acordate judetelor Iasi si Dolj cu 10 si respectiv 25 de miliarde de lei vechi, alesii au constatat ca exista posibilitatea sa nu mai aiba cvorum, si au trecut la efectuarea apelului nominal.

Parlamentarii se astepta sa apara din nou controverse in momentul in care se va trece la discutarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul pentru adoptarea bugetului pe 2007 este stabilit pentru joi, 14 decembrie. Cu toate acestea, dezbaterile pe aceasta tema vor continua abia luni, ambele camere legislative avand cateva zeci de proiecte care asteapta votul in aceasta saptamana.