O sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar putea arunca in aer decizia ANRC-ului potrivit careia reducerea tarifele de interconectare urmeaza sa fie amanata cu un an. Astfel, Ion Smeeianu, fost presedinte al Autoritatii, demis in cursul anului 2005 prin ordinul lui Calin Popescu Tariceanu, va fi repus in functie, urmand sa-i ia locul actualului presedinte, Dan Georgescu.

Smeeianu a declarat pentru HotNews.ro ca are in plan reevaluarea sistemului pe baza caruia s-a amanat etapa de reducerea a tarifelor de interconectare neexcluzand varianta de a anula aceasta decizie. Decizia oficiala a ANRC a fost data marti, 12 decembrie.

"Tare mi-e teama ca voi reveni asupra deciziei daca aceasta nu este bine fundamentata. Oricum, deciziile sint nule, eu i-am transmis lui Dan Georgescu acest lucru, dar nu m-a ascultat. Eu voi reevalua deciziile din aceasta perioada", a declarat Smeeianu pentru HotNews.ro.

Smeeianu, demis ilegal de Tariceanu

In cursul anului 2005, Dan Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, in locul sau fiind numit Dan Georgescu.

In urma procesului pe care i l-a intentat premierului Calin Popescu Tariceanu, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca in termen de 30 de zile premierul sa il repuna in functie.

Pentru punerea in aplicare a sentintei judecatoresti trebuie emise deciziile de eliberare si numire in functie, care vor fi ulterior publicate in Monitorul Oficial. Pana la indeplinirea acestor proceduri, actualul presedinte al ANRC, Dan Georgescu, ramane in functie.

Georgescu semneaza stiind ca Smeeianu e presedinte

Pe data de 12 decembrie, ANRC-ul adopta o decizie care provoaca nemultumire profunda in randul companiilor Romtelecom, Cosmote si Telemobil (operatorul ZAPP).

Decizia consfinteste amanarea cu un an a etapei prin care companiile Orange si Vodafone trebuiau sa-si reduca tarifele de interconectare, aceasta urmand sa aiba loc abia incepand cu 1 ianuarie 2008.

Potrivit avocatilor contactati de HotNews.ro, decizia adoptata de ANRC la data de 12 decembrie, prin presedintele Dan Georgescu, ulterior sentintei pronuntate de ICCJ, va putea fi foarte usor atacata in instanta.

"Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost data la 30 noiembrie. Prin aceasta, Ion Smeeianu a fost repus in drepturi ca presedinte al ANRC. Orice decizie semnata de Dan Georgescu de la acea data si pana acum poate fi extrem de usor atacata in contencios administrativ", a declarat pentru HotNews.ro Florin Gheorghe, avocat in Baroul Bucuresti.

Romtelecom se pregateste de proces

Aceasta initiativa a fost deja anuntata de Romtelecom, companie care deja si-a anuntat intentia de a actiona in judecata ANRC, dupa cum au declarat reprezentantii companiei elene.

„Romtelecom va cere instantei de judecata anularea deciziilor ANRC privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare ale Orange Romania si Vodafone Romania”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs in cadrul Romtelecom.

In timp ce reprezentantii Zapp nu au comunicat o pozitie clara, oficialii Cosmote iau in calcul o operatiune similara. "Cosmote evalueaza in prezent solutia optima pentru a proteja interesele clientilor sai si pentru a asigura o concurenta corecta intre operatorii existenti", se arata intr-un comunicat al companiei.