Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane, a preluat 7,2% din cele opt procente din actiunile BCR detinute de angajatii institutiei. Ca urmare a ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii institutia romaneasca de credit, cota detinuta de Erste Bank in BCR a crescut la 69,11%, se arata intr-un comunicat al bancii austriece.

Dintr-un total de 63.397.500 de actiuni detinute de catre angajatii BCR, 57.313.356 de actiuni, echivaland cu 7,2% din capitalul de actiuni al BCR, au fost vandute sau schimbate ca urmare a acceptarii ofertei Erste Bank.

Aproximativ o treime (19,6 milioane) din actiunile tranzactionate au fost vandute catre Erste Bank la pretul precizat in oferta, de 6,5 euro per actiune, in schimbul unei sume cumulate in valoare de 130 milioane de euro.

Circa doua treimi, aproximativ 37,7 milioane de actiuni, au fost schimbate cu actiuni Erste Bank la o rata de schimb de 6:1. In consecinta, Erste Bank va emite 6.287.236 milioane de noi actiuni printr-o majorare de capital ce va reprezenta o marire de 2% a capitalului de actiuni al bancii.

In cadrul ofertei de schimb de actiuni, noii actionari au avut posibilitatea de a vinde imediat inapoi catre Erste Bank pana la 50% din noile actiuni achizitionate. Aproximativ 34% din actiunile Erste Bank nou emise au fost vandute inapoi in cadrul acestei optiuni. Actiunile Erste Bank ramase, primite in cadrul schimbului, fac obiectul unei perioade de blocare de un an.

“Ponderea angajatilor Erste Bank care detin actiuni ale bancii a crescut la 3%, 1,3% fiind detinute de angajatii grupului din Europa Centrala si de Est. Am facut, astfel, un progres catre obiectivul nostru de a avea o participatiune a angajatilor de cel putin 5% in compania noastra”, a afirmat Andreas Treichl, CEO Erste Bank.

Oferta Erste Bank de achizitonare a actiunilor BCR detinute de catre angajatii bancii s-a derulat in perioada 01 - 24 noiembrie. Pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a ofertei, 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai Bancii Comerciale Romane, care detineau actiuni, au subscris ofertei.

Privatizarea Bancii Comerciale reprezinta cea mai mare privatizare din Europa Centrala si de Est. Licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din actiunile BCR, a fost castigata, anul trecut, de Erste Bank, care a platit 3,75 de miliarde euro. Statul a incasat, atunci, 2,2 miliarde euro, din aceasta suma. Banca austriaca a preluat controlul efectiv al BCR in toamna acestui an.