[c:1:d]Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) cere grabirea reformei sistemului de pensii. Astfel, APAPR propun crearea a trei piloni de pensii: sistemul actual de pensii, cunoscut sub numele de pilonul I, pensii private obligatorii (pilonul II) si pensii private facultative.

In prezent, in Romania, rata actuala de dependenta contribuabil/pensionar este de aproximativ 1 la 1,2. Dat fiind procesul de imbatranire, rata de natalitate in scadere si migrarea fortei de munca catre tarile din UE acest raport se va deteriora considerabil.

“Vom asista la o presiune din ce in ce mai mare asupra bugetului de stat, deoarece numarul de pensionari va creste in detrimentul populatiei active care nu va mai putea sustine contributiile catre pensionari.

Acest lucru va face ca sistemul actual de pensii sa nu mai poata oferi nici macar suma pe care o ofera in prezent pensionarilor. Din acest motiv, dar si pentru a creste economiile individuale pentru perioada pensionarii, este necesara introducerea pilonului de pensii obligatorii cat mai devreme posibil”, declara Tudor Moldovan, presedintele APAPR.

APAPR sustine ca realizarea reformei sistemului de pensii este posibila numai cu o sustinere cat mai larga, la nivel social, politic si, de asemenea, din partea mediului de afaceri.