Consiliul Concurentei a finalizat investigatiile declansate pe piata serviciilor de cablu si a sanctionat companiile UPC Romania, RCS&RDS, Astral Telecom si Cablevision of Romania cu amenzi in valoare totala de 25.944.809 lei (aproximativ 7.5 milioane de euro), acuzatiile fiind de incheierea unei intelegeri de tip cartel.

In urma acestor investigatii, autoritatea de concurenta a constatat ca, in anul 2001, intre societatile UPC Romania si HI-FI QUADRAL s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect impartirea pietei serviciilor de cablu din municipiul Timisoara.

Avand in vedere ca aceste intelegeri anticoncurentiale sunt considerate cele mai grave incalcari ale regulilor de concurenta, Consiliulu a decis sanctionarea partilor implicate.

In consecinta, Compania UPC a fost sanctionata cu 7.257.984 RON (echivalentul a peste 2.100.000 de Euro), iar compania RCS&RDS, in calitate de succesor de drept al HI-FI, cu amenda de 807.275 RON (echivalentul a peste 235.000 de Euro).

Totodata, prin aceste investigatii, Consiliul Concurentei a constatat ca societatile Astral Telecom si Cablevision of Romania au savarsit, in Bucuresti, un abuz de pozitie dominanta, manifestat prin impunerea de tarife majorate in mod nejustificat de cresterea costurilor.

In acest caz, oficiul a decis sanctionarea companiei Cablevision of Romania cu amenda de 273.766 RON (echivalentul a peste 79.000 de Euro) si a companiei UPC, in calitate de succesor de drept al Astral, cu amenda de 17.605.784 RON (echivalentul a peste 5.100.000 de Euro).

Cea mai mare amenda a fost de 28 de milioane de euro

In luna mai 2005, Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producatori de ciment de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement, cu amenzi ce depasesc 27 de milioane de Euro, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului.

Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 mil Euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 mil Euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 - 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.