La cateva zile dupa ce a parasit corabia puterii, Voiculescu isi ataca frontal adversarii si face incursiuni in culisele politice si de afaceri.

Razvan Ionescu: Cum credeti ca o sa ramaneti in istorie? Presupun ca va mai puneti intrebarea aceasta. Veti ramane ca un oligarh, veti ramane drept Felix, ca om politic, ca mogul media?

Dan Voiculescu: Eu cred ca sintagma care va fi folosita si care e corecta va fi probabil "capitalistul rosu". Adica un capitalist care provine dintr-un sistem comunist. Voi mai ramane legat, dupa 17 ani de batalie cu Petre Mihai Bacanu, si cu ceva spionaj economic.

Ioana Lupea: Ati spus ca ati avut legatura cu spionajul economic, ceea ce inseamna ca ati intrat in contact cu mai multe medii, cu anumiti oameni? Cum v-au ajutat aceste medii dupa 1989?

Cand se nasc, oamenii au sanse egale. De a doua zi, insa, ei nu mai au sanse egale. Daca au o mama iubitoare, daca au o familie unita, cresc sanatos, vad in casa lucruri frumoase si cresc oameni minunati.

Daca au ghinion sa aiba o mama betiva, un tata care sa le bata mama, ei sa fie batuti cu cureaua pentru ca nu se duc la scoala, in casa sa se fumeze marijuana, sansele lor incep sa scada.

Urmeaza o perioada de adolescenta si dupa, cand in sansele fiecaruia intervin conjuncturile, intervine anturajul. Un al treilea etaj se refera la aplecarea omului spre invatatura, spre a acumula experienta.

Unii pot, le place sa invete, altii nu. Al patrulea etaj este la fel de important: norocul. In concluzie, din aceste patru motive, noi suntem diferiti. Eu am lucrat in comertul exterior, vorbeam trei limbi straine, umblam foarte mult prin lume.

Am fost pus in situatii dintre cele mai delicate, inclusiv tangente la spionajul economic. Toate acestea mi-au dat experienta, mi-au dat curaj, mi-au dat incredere in mine si m-au facut sa devin puternic.

In 1989-1990 mi-am luat viata in propriile maini, asa cum au facut foarte multi romani, am format firma Grivco si am inceput sa cresc usor-usor, cu realizarile pe care stiti ca le am in ziua de azi.

I.L.: Dar nu v-a ajutat anturajul de dinainte de ‘89? Dincolo de educatie...

Eu cred ca daca nu lucram in comertul exterior, daca nu aveam anturajul elevat pe care l-am avut si in Romania, dar mai ales in strainatate, daca nu era momentul ‘89, directorul celei mai puternice reprezentante straine din Bucuresti, nu aveam posibilitatea sa fac ce am facut.

R.I.: Ati avut si Crescent in continuare? Nu mai existau nici autoritatile romane, nu mai aveati aceeasi relatie cu ele, ca pana in decembrie ‘89?

Dar nici pana in ‘90 nu dadeam raportul autoritatilor romane. Eu nu aveam relatii de subordonare cu autoritatile romane. De altfel, pot sa va spun, in premiera, ca am avut o intalnire cu domnul Cornel Burtica, care a acuzat Crescentul ca ar fi fost firma Securitatii.

L-am dat in judecata si apoi a venit sa imi ceara iertare, sa facem o intelegere intre parti si am prezentat-o la judecator si mi-am retras plangerea.

R.I.: Pana in ‘89, si chiar si dupa, ati lucrat cu serviciile secrete, cu oameni care lucrau cu comertul exterior... Strategii de lucru, conspiratii, informatii secrete... Nu credeti ca acestea v-au afectat comportamentul? Sunteti virusat?

Eu cred ca da. Bineinteles ca esti virusat pentru ca, daca traiesti intr-un sistem 30 de ani, nu ai cum sa nu fii virusat decat daca devii mincinos. Numai ca eu nu am fost niciodata fan al Partidului Comunist.

Nu am fost niciodata mai mult decat un simplu membru. Cand aveam vreun control, nu ma puteau promova daca nu eram membru de partid. Erau doua aspecte: aspectul politic, unde eu nu am fost implicat cu nimic, si aspectul profesional.

Ca sa poti sa iti faci meseria trebuia sau sa fii lingau, sa torni pe unul si pe altul, sau sa dai un cartus de Kent, o sticla de whisky, ca sa te lase in pace. Teama cea mai mare am avut-o in ‘83, cand efectiv m-au arestat, m-au dus acolo pe malul Dambovitei, unde avea sediu Securitatea, si m-au tinut trei zile... Dupa trei zile mi-au dat drumul...

R.I.: Si nu ati lucrat dupa ‘89 facand la fel?

Nu. A fost o descatusare si a aparut fenomenul de balans, de echilibru. Adica s-a trecut in extrema cealalta: desfacut la camasi. Era foamea de secrete, s-a trecut in extrema cealalta. Deci virusat nu pot sa spun ca nu sunt.

Dar virusat sa stii ca e si in sensul bun. Societatea aia, asa bolnava cum era, te-a invatat niste lucruri. Poate mai mult decat te invata societatea de astazi.

Lucruri serioase, lucruri importante, atitudinea fata de munca. Atunci, argumentul fundamental era teama. Acum, argumentul fundamental ar trebui sa fie interesul, dorinta de afirmare, dorinta de a deveni.

R.I.: E adevarat ca primul pachet motivational pe care l-ati oferit lui Dan Diaconescu in ‘91-’92, cand l-ati chemat de la "Curierul National", a fost un cartus de Kent, o sticla de whisky si niste bani de costum?

Acesta este virusul de care vorbeai. Acestea erau deschiderile. Cartusul, sticla si punga de cafea erau cheia marilor succese. Nu, dar el nu de asta a venit sa faca "Jurnalul", pentru ca i-am dat eu un cartus. El a venit sa faca "Jurnalul" pentru ca avea ambitii oltenesti, sa faca un ziar. Si eu i-am oferit aceasta posibilitate.

I.L.: In actiunile dumneavoastra, ati spus ca ati fost implicat in actiuni de spionaj economic. Puteti sa ne dati detalii?

Nu, nu vreau sa discut.

RELATIA CU PRESEDINTELE

"Berceanu si Blaga, oligarhii lui Traian Basescu"

I.L.: Cand l-ati cunoscut pe Traian Basescu?

D.V.: Pe Traian Basescu l-am cunoscut, cred, cand a candidat la primarie a doua oara, in 2004.

R.I.: In 2004, nu l-ati cunoscut pana in 2004?

Nu.

I.L.: Ce relatie ati avut cu presedintele? Care a fost prima interactiune personala?

M-a rugat sa ma intalnesc cu el la Hotelul Crown Plazza. Si voia sa imi spuna ca el m-a injurat pe mine saptamana trecuta... Ca n-a vrut sa ma injure, dar ca era si el nervos si .... "Domnule profesor, eram si eu nervos, nu trebuia eu sa va injur pe dumneavoastra". Eu nu am avut niciodata nimic cu el. Am cu comportamentul sau, care face rau Romaniei. Ne creeaza probleme de care nu avem nevoie.

I.L.: Dati-ne, va rog, exemple.

De exemplu, relatia cu Federatia Rusa. Nu avem nevoie de relatii tensionate cu Federatia Rusa. Federatia Rusa este furnizorul major de carbune coxificabil. Fara carbune coxificabil, murim. Federatia Rusa este furnizorul major de gaz. Fara gaz, murim.

Nimeni nu a provocat Rusia asa cum a provocat-o Basescu. Altceva: discuta despre ciubucul pe care l-a primit premierul francez. Discuta despre privatizarile frauduloase cu statul italian, cu statul francez. Cu Republica Ceha despre Electrica Oltenia, cu Austria despre OMV. Acuza patru state ca au facut, prin intermediari, spionaj in Romania.

I.L.: Nu imi aduc aminte ca Traian Basescu sa fi spus vreodata ca aceste state au facut spionaj in Romania. Nu el, ci Parchetul General a stabilit...

Va arat eu afirmatiile lui Ruttenstorfer, presedintele OMV, cu referire directa si clara la neimplicarea OMV in acuzatiile facute de presedinte. In lipsa sa de profesionalism, el nu stie ca aceste companii reprezinta statele respective. Daca stia, nu spunea.

I.L.: Dar credeti ca el a intervenit in ancheta de la Parchet?

Interviu integral cu Dan Voiculescu in Evenimentul Zilei