Daca in timpul diminetii cotatia euro fata de dolar s-a tranzactionat intr-un interval destul de strans, la momentul publicarii deciziei FED aceasta a crescut extrem de rapid inregistrand maximul zilei la 1,3282. Si asta nu pentru ca FED-ul a lasat dobanda dolarului neschimbata la 5,25% si nici datorita celor cuprinse in declaratia oficiala, ci a caracterului speculativ prezent acum in piete.

Investitorii se asteptau ca dobanda sa ramana neschimbata. Datele macroeconomice nu au sugerat iminenta vreunei modificari a politicii monetare. Insa ceea ce se va putea intampla in cateva luni de acum incolo, adica daca FED-ul va pastra dobanda pe acelasi palier pentru o perioada mai lunga de timp sau daca o va reduce, este de maxima importanta pentru participantii in pietele financiare.

Din declaratiile recente ale oficialilor FED a rezultat limpede ca acestia sunt mai ingrijorati in ceea ce priveste inflatia decat cresterea economica.

Desi indicatorii principali ai inflatiei (Indicele Preturilor de Consum, Indicele Preturilor de Productie si altii) au inregistrat un trend descendent clar, totusi componentele “core” ale acestora (din care s-au extras variatiile preturilor la energie si alimente) au crescut luna de luna.

Cum acestea sunt instrumentele favorite ale FED-ului de masura a inflatiei, nu este de mirare de ce oficialii au nuantat riscul inflatiei in perioada recenta.

In schimb, o moderare a cresterii economice va contribui la reducerea inflatiei pe termen lung. Dar pana ca aceasta sa se materializeze, riscul ramane in continuare cel al inflatiei.

Mai mult: daca pretul la energie incepe sa creasca serios din nou, cu siguranta ca va afecta nivelul preturilor si, in acest caz, ne putem lua “la revedere” de la variatii negative viitoare ale indicatorilor amintiti.

Aceasta este “radiografia” economiei cu care FED-ul a intrat in sedinta. Pietele financiare insa se comporta ca si cum ar fi vazut cu totul alta poza. Ele merg pe ideea ca FED-ul va reduce rata dobanzii in primul trimestru al anului 2007 cu o probabilitate care “sare” de la o zi la alta intre 60% si 80% in functie de datele macroeconomice care apar intre timp.

In declaratia oficiala a FED-ului de astazi sunt cuprinse toate aspectele mentionate recent de oficiali: economia americana isi va continua ritmul de crestere moderata, inflatia poate fi alimentata de gradul inalt de utilizare a resurselor si ca slabirea recenta a economiei se datoreaza scaderii “substantiale” a sectorului imobiliar.

Singura schimbare notabila care a aparut fata de textul sedintei trecute este introducerea cuvantului “substantiale”. Piata atat a asteptat: “A, deci FED-ul este ingrijorat de acest aspect! Bun atunci, hai sa vindem dolari!”.

Chiar daca deficitul comercial al Statelor Unite, publicat cu numai cateva ore inainte, a scazut fata de luna precedenta cu peste 5 miliarde la 58,8 miliarde de dolari, un lucru pozitiv pentru dolar.

Despre aceasta discrepanta dintre mesajul FED-ului si ceea ce “pun in pret” pietele financiare am scris pe larg in Gongul din 4 decembrie, "Un FED prea indepartat?".

Ca o parere personala, nu am simtit nimic din textul FED-ului care sa induca ideea ca dobanda va fi scazuta, si asta in urmatoarele luni. Practic, FED-ul nu stie deocamdata care va fi urmatoarea miscare si, mai ales cand se va intampla. In momentul va aparea limpede acest aspect va “telefona” cu siguranta mesajul catre pietele financiare, cu cel putin doua luni inainte.

Tendinta prezenta acum in pietele financiare are un caracter mai mult speculativ decat analitic. Se prea poate ca marile fonduri de investitii sa isi fi creat deja pozitii importante pe scaderea dolarului si astfel sa fie tentate sa impinga piata in acest sens.

Am fost martorii unei situatii similare in Decembrie 2004 cand cotatia EURUSD a atins maximul istoric la 1,3667 (cotatie intra-day) exact in ultimele zile ale anului, ca apoi in mai putin de 10 zile dupa redeschiderea pietelor din 2 Ianuarie cotatia sa scada dramatic in zona 1,3000. Motivatia logica: contracte de tip Options cu expirare la finele lunii Decembrie.

Dupa ce acestea au trecut de data respectiva, profiturile au fost incasate iar apoi cotatia a revenit la normal.

Marti 12 Decembrie dolarul a inchis sesiunea de tranzactionare la 1,3279 fata de fata de euro, la 116,78 fata de yenul japonez, la 1,9707 fata de lira sterlina si la 1,1995 fata de francul elvetian.

Indicele Dow Jones a scazut 12,90 puncte, adica 0,10% la 12.315,58 puncte, S&P 500 -0,10% la 1.411,56 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 0,55% la 1.781,97 puncte.

Nici Europa nu a performat mult mai bine: DAX30 din Germania +0,1% la 6.476,17 puncte, indicele pan-european Eurostoxx50 +0,17% la 4.059,74 iar FTSE100 de la Londra a inchis “pe zero” la 6.156,4 puncte.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Ianuarie (tranzactionat la NYMEX) a scazut 0,46% la 60.94 dolari, pe fondul datelor despre stocurile din Statele Unite ce vor fi date publicitatii Miercuri, estimate sa creasca.

In plus, prognoza meteo favorabila si faptul ca OPEC-ul este “impartit” in ceea ce priveste o noua reducere a productiei de petrol a contribuit suplimentar la scaderea cotatiei.

Va voi tine la curent...