Grupurile parlamentare PRM si PSD au depus, miercuri, la Senat, motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC-ului". Documentul a fost semnat de 43 de parlamentari.

Senatorii cer suspendarea privatizarii CEC, iar conducerea acestei banci sa fie exercitata de specialisti in domeniul financiar-bancar, alaturi de reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor, pensionarilor si societatii civile.

Reprezentantii PRM si PSD sustin ca valoarea CEC ar fi inestimabila, pentru ca "tine intrinsec de istoria si economia poporului roman, dintr-o perioada de peste un secol si jumatate".

De asemenea ei spun ca exista necesitatea „recuperarii decalajului mare de dezvoltare economico-sociala fata de tarile membre ale UE, prin faptul ca Romania are nevoie nu de una, ci de mai multe banci cu capital autohton, public sau privat”.

De altfel, forma finala a contractului de privatizare a CEC-ului se afla pe ordinea de zi a sedintei Executivului. Se astepta ca documentul sa fie aprobat de Guvern, dupa ce Ministerul Justitie si-a dat, deja, acordul. In cursa pentru cumpararea CEC au ramas National Bank of Greece si OTP din Ungaria, iar castigatorul licitatiei urmeaza sa fie anuntat peste aproximativ doua saptamani.

CEC-ul este cea mai mare banca din Romania, avand 1400 de sucursale. Cu toate acestea, institutia financiara detine doar 5 la suta din cota de piata.