De anul viitor, contribuabilii care calatoresc in strainatate vor avea cu ei Cardul European de Asigurat. Acesta costa putin peste 2 lei, iar purtatorul va putea beneficia, in caz de urgenta, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor din Uniunea Europeana.

Cardul european va fi valabil numai sase luni de la data eliberarii si va putea fi folosit doar in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.

Tratamentul in caz de nevoie se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respective, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers.

Cum poate fi obtinut cardul

  • Contribuabilul merge la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si completeaza un formular prin care solicita respectivul document.
  • Se achita si taxa de 2,166 RON, suma care consta in costurile de fabricatie si expediere a cardului
  • In sapte zile lucratoare, cardul ar trebui sa ajunga la adresa la care solicitantul lui cere sa ii fie expediat. Semneaza pentru confirmarea primirii.
  • Daca nu a fost acasa, pentru a primi documentul, cetateanul trebuie sa mearga la CJAS, de unde si-l poate recupera.



  • ”Documentul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta. Acest lucru era posibil pana acum numai prin incheierea unei asigurari private, ale carei criterii si tarife erau stabilite de compania private”, a declarat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

    El a mai spus ca dupa expirarea cardului, in cazul in care cetateanul doreste sa iasa din tara, va trebui sa isi reimprospateze contractul cu CJAS pentru obtinerea cardului.

    Cardului European de Asigurat nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.

    Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi compensate numai partial in statul unde intervine problema de sanatate, sau invers.

    Nu doar romanii vor putea fi purtatorii acestui document, ci si cetatenii altor state comunitare, care, de asemenea, calatoresc in spatiul european. Si acestia vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.