Topirea calotei glaciare cu o viteza extrem de rapida, da motive de ingrijorare specialistilor, care preconizeaza disparitia Arcticului pana in 2040.

Un studiu facut de Centrul National pentru Cercetarea Atmosferei din Colorado dezvaluie posibila soarta a calotei glaciare. Marimea acesteia ar putea stagna pana in 2025, urmand ca dupa acest an sa dispara mai repede decat un bulgare de zapada cazut in foc, informeaza The Guardian.

Calculele cercetatorilor se bazeaza in mare parte pe faptul ca in 2006 topirea ghetii a fost de doua ori mai mare decat in 2000 iar gheata a scazut treptat cu 25 la suta fata de nivelul anilor `70. Se pare ca va avea loc un circuit complet, cu urmari negative pentru Arctic.

“Pe masura ce gheata dispare, creste si incalzirea globala, pentru ca scade cantitatea de caldura pe care Pamantul o reflecta in Spatiu, curentii marini devin mai calzi, accelerand disparitia ghetii” afirma Marika Holland, unul dintre specialistii care a condus cercetarea.

Un factor alarmant il reprezinta si ciudatele temperaturi ridicate care lovesc Athena si Green Canuck din Canada .

Unica solutie a oamenilor de stiinta ar mai fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu efect de sera, ceea ce ar diminua mult probabilitatea indeplinirii previziunilor alarmiste.