Produsele alimentare, inclusiv cele romanesti, vor avea inscrisa pe eticheta, in urmatorii trei ani, cantitatea de vitamine si minerale adaugate acestora dupa prelucrare. Aceasta masura a fost stabilita de Comisia Europeana (CE) si va intra in vigoare in Romania de la inceputul anului viitor.

CE a adoptat un proiect de regulament conform caruia alimentele ar trebui notate in functie de cantitatea si tipul de vitamile si minerale pe care le contin.

Aceste prevederi nu se aplica anumitor produse, cum ar fi mancarea pentru copii, mancarea speciala pentru diverse tratamente medicale, pilulele de vitamine, deoarece acestea intra sub incidenta altor acte comunitare.

"Regulamentul va intra in vigoare in perioada urmatoare. Romania sustine acest demers, considerand ca informarea corecta a consumatorilor este esentiala pentru sanatatea publica.

Regulamentul prevede intocmirea unei liste de substante nutritive, de minerale si vitamine, care pot fi suplimentate in diverse produse alimentare, precum si cantitatile minime si maxime admise", informeaza un comunicat al Ministerului Integrarii Europene.

"Nu se pot adauga vitamine si minerale in produsele proaspete, precum carnea, fructele si legumele. Pentru a nu incuraja consumul de bauturi alcoolice, adaosul de vitamine si minerale este interzis si in bauturile care au o concentratie de alcool mai mare de 1,2%", se arata in comunicat.

Organizatia Europeana de Protectie a Consumatorului (BEUC) a avertizat ca suplimentarea cu vitamine nu trebuie sa reduca din consumul de produse care contin in mod natural aceste vitamine si minerale.

"Propunerea de regulament urmareste o mai buna informare a consumatorilor pentru ca acestia sa poata alege produsele care contin vitamine si minerale in cantitati sigure pentru sanatate. In unele cazuri, exista restrictii privind consumarea unor cantitati de vitamine. De exemplu vitamina A pentru femeile insarcinate sau pentru bolnavii de ficat", precizeaza MIE.