"Eu conduc tot Ministerul Economiei"

de Gabriela STEFAN (Gandul)

Legatura dintre ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy si grupul persoanelor arestate si acuzate de spionaj se contureaza din ce in ce mai clar. Astfel, unul din rolurile ministrului Zsolt Nagy era acela de a verifica periodic daca membrii grupului sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice.

Acest lucru reiese cu claritate dintr-o discutie telefonica purtata de bulgarul Stamen Stantchev cu Gabor Kerekes - caruia i-a solicitat sa verifice daca telefoanele sale sunt puse sub observatie in Romania - si caruia i-a explicat ca "...de obicei Schumi (Zsolt Nagy) verifica mereu. Dar sunt foarte surprins, pentru ca am auzit mai intai de la CEZ.

Pentru ca nu conteaza ca sunt bulgar, dar nu pot sa-mi urmareasca telefonul din Austria". Stamen Stantchev avea convingerea ca daca el si ceilalti membri ai grupului folosesc cartele telefonice de Austria sau de Anglia nu pot fi interceptati de autoritatile romane.

Gandul

Zsolt Nagy tinea de sase pe telefon

preluare Cotidianul

Referatul prin care procurorii au propus instantei prelungirea mandatelor arestatilor din dosarul de spionaj si de tradare aduce informatii consistente privind rolul pe care l-ar fi jucat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Omul lui Vintu, lobby la Nagy

Despre Zsolt Nagy se spune ca i-ar fi oferit lui Stancev date chiar si despre relatia sa de colaborare cu serviciile secrete.

De exemplu, intr-o convorbire telefonica purtata de Stancev si Vadim Benyatov, in 17 mai 2006, se vorbeste de un raport al serviciilor secrete ce i-ar fi fost inminat lui Nagy, informatia venind de la acesta din urma: „Exista un raport care a fost cerut de Schumacher (Zsolt Nagy - nota procurorilor), deoarece cineva i-a spus ca trebuie sa fie atent...

de fapt Dan Stratan a fost la minister si a cerut sa faca niste chestii... si el (Zsolt Nagy) a cerut serviciilor secrete sa-i dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot sa o fac -, iar in raport se spune ca este platit cu salariu lunar de Vintu. Este foarte interesant“.

Bani in Austria

Anchetatorii au descoperit la perchezitia efectuata acasa la Radu Donciu, arestat si el, 16 extrase de cont emise de Bank Austria Credit Anstalt, al caror titular este fostul consilier pe probleme de privatizare al ministrului Zsolt Nagy.

Potrivit referatului de prelungire a arestarii, aceste conturi vor fi documentate printr-o comisie rogatorie, care va fi transmisa autoritatilor judiciare austriece, pentru a se demonstra ca aceste conturi din Austria ale lui Radu Donciu au fost alimentate de membri din strainatate ai retelei de spionaj conduse de Stamen Stancev.

Aceasta este prima mentiune directa la beneficiile materiale pe care functionarii si demnitarii romani care au servit cu informatii clasificate reteaua de spionaj le-ar fi primit in schimbul serviciilor aduse.

Profita si rusii

Potrivit referatului de propunere a celor patru arestari din dosarul privatizarilor strategice, ministrul Economiei, Codrut Seres, ar fi mijlocit si obtinerea unor contracte ieftine de energie produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica pentru Alro Slatina, firma detinuta de grupul de firme Marco.

La capitolul in care se vorbeste despre componenta energetica a dosarului, procurorii au anexat o convorbire telefonica purtata, in 16 decembrie 2005, intre Valery Krasnov, vicepresedintele grupului Marco, si Vadim Benyatov, in cadrul careia se vorbeste despre opozitia fostului secretar de stat Ivan, din Ministerul Finantelor, care nu era de acord ca firmele sa semneze contracte pe termen lung la Nuclearelectrica.

In cadrul discutiei inregistrate de SRI, Krasnov spune, printre altele, ca „a intrat in cercurile mari pe energetica“, dar pomeneste de acel mic inconvenient numit Ivan. Benyatov il linisteste, spunind ca, „daca se va impune, noi vom avea o discutie separata cu Ivan“...

Partea foarte interesanta apare spre sfirsitul convorbirii, cind se pomeneste despre relatia dintre presedintele PC, Dan Voiculescu, si ministrul de atunci al Economiei, Codrut Seres. Benyatov catre Krasnov: „Nu se stie cine il poate influenta pe Ivan. Eu cred ca Voiculescu si ministrul nu sint foarte buni. De aceea, trebuie sa intelegeti cum poate fi influentat.

Noi avem acces la aceasta persoana (ministrul Seres - nota procurorilor) prin niste baieti locali (Stancev, Mucea - nota procurorilor) si noi putem sa-i implicam in aceasta chestiune daca considerati ca este necesar“.

Cotidianul.