Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, pregateste diminuarea participatiei statului la Petrom. La o eventuala vanzare de actiuni, OMV este primul care va avea dreptul sa cumpere, potrivit negocierilor purtate de statul roman la privatizarea companiei petroliere.

Conform unei ordonante de urgenta, aprobata saptamana trecuta, AVAS ar putea deveni noul proprietar al celor 30% din actiunile pe care Ministerul Economiei si Comertului (MEC) le are la Petrom. seful AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat recent ca intentioneaza sa vanda o parte din actiunile detinute de stat la Petrom, o strategie in acest sens urmand a fi adoptata la inceputul anului viitor.

"Va trebui sa continuam privatizarea companiei, sa mai vindem pachete de actiuni, dar ramane sa ne formulam un punct de vedere in primul trimestru al anului viitor, astfel incat sa putem prezenta guvernului varianta noastra de privatizare", a afirmat presedintele AVAS.

Atanasiu a facut aceasta declaratie in contextul in care institutia pe care o conduce urmeaza sa preia in curand de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) participatia detinuta la Petrom. De asemenea, AVAS ar urma sa preia si actiunile MEC la alte 40 de companii cu filialele acestora.

La inceputul anului trecut, guvernul a luat in calcul vanzarea pe piata de capital a unui pachet de 10% din actiunile Petrom, avand acordul actionarului majoritar. Compania Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,011% din capitalul acesteia. Statul roman mai detine 30,86%, prin MEC, si 9,88%, prin Fondul Proprietatea.

Potrivit unor clauze post-privatizare din contractul semnat cu OMV, in cazul in care statul decide sa vanda actiuni, altfel decat prin oferta publica, unor concurenti ai Petrom sau ai OMV, actiunile trebuie oferite mai intai OMV. Acelasi lucru este valabil daca statul primeste o oferta scrisa de la un tert si intentioneaza sa o acepte.

Electrica si Distrigazurile trec la AVAS

Guvernul a aprobat saptamana trecuta, printr-o ordonanta de urgenta, comasarea OPSPI, organism cu rol de privatizare din subordinea MEC, cu AVAS. Anexa ordonantei stabilea ca la AVAS vor trece astfel 41 de companii, la MEC urmand sa ramana cele strategice pentru sistemul energetic.

Integral in Adevarul