Politia franceza a perchezitionat, marti, sediul central al Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatica (EADS), marele grup industrial aviatic si domiciliul actionarului principal Legarder. Perchezitia se inscrie in cadrul anchetei judiciare pentru delicte de interese, comise in primavara lui 2006 de catre inalti functionari ai societatii in cauza, relateaza Herald Tribune in editia de miercuri.

Ancheta, condusa de judecatorii francezi, Philippe Courroye si Xaviere Simeoni, a fost demarata dupa ce Appac, un grup de actionari francezi, au depus o plangere in care il acuzau pe Forgeard si pe alti trei directori EADS de frauda si delicate de interese.

Acestia sunt suspectati ca ar fi vindut titluri ale grupului EADS, in valoare de 2,5 miliarde euro, inainte ca investitori institutionali importanti sa isi reduca participatiile detinute la companie. Tranzactiile au fost facute cu putina vreme inainte ca actiunile EADS sa intre in declin din cauza aminarii productiei aeronavei A380.

Purtatorul de cuvant al companiei EADS a confirmat perchezitia politiei in cele doua locuri, dar a precizat ca toate informatiile privind ancheta vor ramane confidentiale.

Sub presiunile clientilor sai, Airbus, compania aflata sub tutela EADS, anuntase in luna iunie, noi intarzieri la livrarile catre clienti a mult anuntatului superavion A380, dand vina pe „anumite probleme tehnice”. Cateva ore mai tarziu, actiunile Airbus si implicit EADS se prabuseau la Bursa din Paris, cu un procent nemaiintalnit de multi ani pentru o asemenea companie-gigant -26%.

Grupul a pierdut astfel intr-o singura zi 2 miliarde de euro, iar pierderile pe termen lung ale companiei, in situatia in care clientii sai se vor reorienta spre rivala Boeing, ar putea fi de sute de milioane de dolari, a apreciat atunci „Financial Times”.

Pe langa pierderile financiare cauzate de crahul bursier si despagubirile solicitate de companiile aeriene din Singapore, Qantas sau Emirate, cel mai mult avea de suferit credibilitatea EADS, afectata iremediabil.

In mod curios, copresedintele francez al concernului, Noel Forgeard, dar si trei membri importanti ai comitetului executiv EADS - Francois Auque, Jean-Paul Gut si Jussi Itavuori − isi vandusera, la jumatatea lunii martie, pachete consistente din actiunile detinute.

Copresedintele francez si-a vandut astfel actiuni la pretul de 32,82 de euro (fata de 18,73 euro, cat valorau dupa prabusirea bursiera), la o valoare totala de 2,5 milioane de euro, reiese din ancheta efectuata de Autoritatea Pietelor Financiare din Franta

Ca prin minune, intre 15 si 17 martie, cei trei parteneri ai lui Noel Forgeard vindeau, fiecare, cate 42.666 de actiuni, la pretul de 32,82 de euro per actiune. Informatiile par a confirma temerile unor analisti precum ca Airbus si compania sa mama, EADS, ar fi amanat deliberat anuntul privind intarzierea livrarilor.

Proiectul A380 a fost lansat de compania Airbus sub conducerea EADS oficial in luna decembrie a anului 2000, iar costurile sunt estimate la 12 miliarde de euro. Pana in present, Airbus a incheiat contracte cu 15 companii aeriene pentru vanzarea a 159 avioane A380.

Prima livrare a unui aparat A380 este programata in luna octombrie a anului viitor, catre compania Singapore Airlines. Airbus anticipeaza ca, peste 20 de ani, 1.600 de aeronave A380 vor survola spatiul aerian international.