Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat, joi, judecarea procesului in care fostul premier, Adrian Nastase, este acuzat de luare de mita si primire de foloase necuvenite in dosarul Zambaccian.

Decizia a fost luata dupa ce un alt inculpat in dosar, Irina Jianu - fost director al Inspectoratului de Stat in Constructii - a depus o nota in care sustine ca este bolnava si invoca dreptul la aparare. Ea a cerut amanarea procesului pentru a-si putea angaja un avocat. Urmatorul termen a fost fixat pe 24 ianuarie.

Adrian Nastase se considera nevinovat

La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase a declarat ca este nevinovat si ca va dovedi acest lucru in fata instantei. El a apreciat ca trimiterea sa si a sotiei sale in judecata reprezinta "o parte din circul instrumentat de cei din actuala putere".

Nastase s-a referit la reaua credinta in instrumentarea acestui dosar, pe lista martorilor figurand nume precum: Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase din Piatra Neamt.

"In urma cu doi ani, Traian Basescu vorbea despre axa Bucuresti-Washington, iar eu finalizam negocierile cu Uniunea Europeana. Astazi, Basescu este la Bruxelles, pentru a lua nota de intrarea Romaniei in UE, iar eu sunt trimis de procurori la Inalta Curte", a declarat Adrian Nastase, citat de televiziunile romanesti de stiri.

Fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, s-au prezentat, joi, la primul termen al procesului lor, in care sunt judecati alaturi de alte doua persoane: Irina Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Mihail Vasile, administrator la SC Eurografica SRL Bucuresti.

De ce este acuzat Nastase ?

Potrivit DNA, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a comis mai multe infractiuni de coruptie, in care au fost antrenate si alte persoane.

Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut o suma de peste 1,37 milioane euro.

Dana Nastase a fost trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita si pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase ar fi primit de la Paula Irina Jianu suma de 3,68 miliarde de lei, din fondurile SC Vertcon SA Bacau, reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor necesare introducerii acestora in tara.

Totodata, Nastase ar fi primit suma de 2,019 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari de tamplarie cu geam termopan executate de societatea Regal Glass din Bacau la imobilul din localitatea Cornu.

Istoricul dosarului Zambaccian

Dosarul Zambaccian a fost deschis de procurorii anticoruptie in august 2004, in urma unei sesizari privind pretul foarte mic platit de Adrian Nastase pentru un teren, achizitionat de la fostul deputat Gabriel Bivolaru.

La inceputul anului trecut, dosarul a fost clasat, dar a fost redeschis in noiembrie 2005. Nastase a reintrat in atentia procurorilor, dupa ce si-a facut publica declaratia de avere in care mentiona ca a mostenit un milion de dolari, in bunuri si terenuri de la o matusa a sotiei sale (n.r. celebra matusa Tamara).

In luna martie a acestui an, a inceput declinul lui Adrian Nastase, care a fost obligat sa renunte la functia de presedinte al Camerei Deputatilor si ulterior la cea de presedinte executiv al PSD.

O alta fapta de coruptie de care este acuzat Adrian Nastase se refera la faptul ca, in perioada campaniei prezidentiale din anul 2004, a folosit in mod abuziv influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitate de presedinte al partidului de guvernamant PSD, obtinand finantarea ilegala a campaniei sale electorale, cu suma 817.049,19 euro.