O farsa a televiziunii publice belgiene, RTBF, a aruncat miercuri seara tara in haos. Programul normal a fost intrerupr pentru ca unul dintre crainicii televiziunii sa anunte ca Flandra si-a anuntat independenta, regele a parasit tara si “Belgia nu mai exista!”.

Imediat, centralele telefonice ale postului s-au inrosit, belgienii fiind prinsi in plasa televiziunii.

A fost nevoie ca directorul postului sa anunte, in direct, ca a fost o farsa. O farsa pregatita timp de doi ani, intr-o discretie absoluta. Si s-a declansat scandalul.

Reportaje la cald de la fictiva frontiera intre Flandra si Valonia (cele doua regiuni ale Belgiei), invitati in studio, reactii din partea principalilor politicieni ai tarii au facut ca sute de mii de telespectatori sa creada in fictiunea politica propusa de canalul public de televiziune.

Nu era insa decat o reeditare a celebrei farse radiofonice din anii ’30, cand publicul american a fost bulversat de fictiunea SF “Razboiul lumilor” a lui H.G. Wells, interpretata la microfon de Orson Welles.

Toata lumea a crezut insa ca Parlamentul Flamand chiar a luat decizia separarii de restul tarii. Linia telefonica speciala pusa la dispozitie de RTBF a fost luata cu asalt, sfarsind prin a deveni inutilizabila. “Centrul nostru de apel a fost incins, iar ziarele au fost si ele luate cu asalt de spectatori”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al televiziunii.

Cum si-a motivat directorul canalului aceasta initiativa? “Am vrut sa incepem o dezbatere despre acest subiect. Am vrut sa aducem aceasta dezbatere in randul oamenilor simpli, pentru ca pana acum era apanajul politicienilor, politologilor, al cercurilor universitare”, a declarat Alain Gerlache, seful RTBF.

“Ne-am bazat pe ambiguitatea creata de anunt pentru a da drumul dezbaterii. Dar acest scenariu este plauzibil”, a mai spus Gerlache.

Atat de plauzibil a fost incat belgienii si-au revenit cu greu din soc. Si au inceput sa discute despre farsa careia i-au cazut prada. Acum, la Bruxelles nu se vorbeste decat despre asta.

UPDATE: Puteti vedea aici un clip filmat intr-un bistrou din Bruxelles in timpul anuntarii farsei: