Curtea Europeana de Prima Instanta (CFI) a confirmat joi decizia Comisiei Europene din iunie 2002 de a sanctiona cu amenda in valoare de 120,4 milioane de euro opt banci din Austria, asa numitul “Club Lombard”, implicate intr-un cartel pentru stabilirea ratelor dobanzilor la depozite si credite, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

CFI a redus cu 3,79 milioane de euro amenda aplicata initial de Comisia Europeana, care se situa la nivelul de 124,26 milioane euro, datorita estimarile eronate privind cota de piata a institutiilor de credit.

Conform deciziei CFI, Erste Bank a fost amendata cu 37,69 milioane euro, Raiffeisen Bank si Bank Austria cu cate 30,38 milioane euro. Celelalte cinci institutii - BAWAG, Osterreichische Postsparkasse, Osterreichische Volksbanken, NO Hypo si Raiffeisenlandesbank - au fost sanctionate cu sume cuprinse intre 1,52 si 7,59 milioane de euro.

Cartelul acoperea tot teritoriul Austriei, "pana la cel mai mic sat", potrivit uneia din bancile “Clubului Lombard”, se mai spune in comunicat.

“Clubul Lombard” si-a inceput activitatea cu mult timp inaintea accederii Austriei la Zona Economica Europeana si s-a desfiintat in 1998, cand reprezentantii Comisiei au efectuat controale surpriza la birourile bancilor austriece.