Senatorul democrat Tim Johnson ramane in stare critica dupa ce joi a fost supus unei interventii chirugicale in urma aparitiei unor "simptome ale unui atac cerebral". Starea sa de sanatate a generat ingrijorarea colegilor democrati cu privire la mentinerea majoritatii fragile in viitorul Senat american, relateaza Reuters.

La cateva ore dupa internarea senatorului Johnson la spitalul universitar George Washington, medicul John Eisold a declarat ca "este prematur sa se strabileasca un diagnostic precis sau sa se preconizeze o evolutie pe termen lung".

In aceste conditii, controlul fragil al democratilor din Senatul american este in pericol. Majoritatea ar putea fi compromisa din cauza problemelor de sanatate ale senatorului democrat Tim Johnson.

In cazul in care postul lui Johnson devine vacant, legislatia statului Dakota de Sud prevede ca guvernatorul statului, republicanul Michael Rounds, sa numeasca un alt reprezentant in Senatul american, care sa incheie ultimii doi ani din mandatul lui Johnson. Un succesor al acestuia va fi ales prin vot direct abia in 2008.

Daca locul senatorului democrat va trece in tabara republicana, in Senat se va ajunge la un raport de putere de 50 la 50, iar balanta se va inclina in favoarea republicanilor datorita vicepresedintelui Dick Cheney.

Senatorul din Dakota de Sud va fi insa inlocuit doar in cazul decesului sau sau daca isi va depune demisia. Potrivit unor specialisti din Senatul american, Johnos nu va fi retras din functie nici daca va fi declarat inapt sa isi exercite atributiile.