Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol, va lansa vineri un nou sortiment de motorina care respecta standardul Euro 5, ce va inlocui treptat motorina Euro 4, conform unui comunicat al companiei. Standardul Euro 5 va deveni obligatoriu in Uniunea Europeana din 2007 si in Romania din 2009.

Carburantul, cu un continut scazut de sulf este destinat tuturor autovehiculelor dotate cu catalizator si motoare cu injectie, avand un rol important in diminuarea efectului de sera si a cresterii calitatii aerului.

“Pentru inceput, carburantul va fi disponibil in aproximativ 60 de statii proprii si va inlocui treptat motorina Euro 4. Pana la finele anului, Super Diesel Euro 5 va fi comercializat in intreaga retea proprie de benzinarii Rompetrol”, a declarat Dan Rosu, director general al Rompetrol Downstream.

Ponderea noului carburant, realizat de rafinaria Petromidia, in productia de motorina a acesteia se inscrie pe un trend ascendent, urmeaza sa ajunga in perioada urmatoare la aproximativ 35%.

Rompetrol comercializeaza din luna octombrie in statiile proprii si partenere doar produse Euro 4.

Incepand cu 15 decembrie, sortimentele de carburanti disponibile in reteaua Rompetrol vor fi: Efix, Efix Diesel, Premium E4 (benzina cu cifra octanica 95, standard Euro 4), Super Euro 98 (benzina fara plumb cu cifra octanica 98, standard Euro 4) si Super Diesel Euro 5.

In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri consolidata a grupului Rompetrol a fost de aproape doua miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat in perioada ianuarie - septembrie 2005, iar profitul operational a fost de 95 milioane de dolari, cu 56 milioane de dolari mai putin decat in perioada similara a anului trecut.