Surpriza topului o reprezinta medicii nominalizati din provincie.

Criteriile dupa care au fost nominalizati medicii chirurgi la "Zece pentru Romania" au fost stabilite in urma unui sondaj realizat in breasla chirurgilor. Doctori din spitalele judetene si din clinicile universitare din toata tara au fost alesi la intamplare pentru a spune care sunt, din punctul lor de vedere, chirurgii cei mai buni din Romania.

Cei 10 medici nominalizati sunt de fapt 11, ultimii trei clasati avand procente egale. Surpriza topului este prezenta in numar mare a medicilor din provincie.

Bucurestiul conduce cu sapte medici chirurgi, in timp ce din provincie se disting doctori de la spitale din Craiova, Iasi si Mures. Va prezentam chirurgii nominalizati, in ordine alfabetica.

Mircea Beuran

Chirurg generalist, Spitalul de Urgenta Floreasca, Bucuresti, fost ministru al sanatatii, demis in urma unor acuzatii de plagiat.

Reputat chirurg, doctor in stiinte medicale si unul dintre cei mai apreciati profesori de la Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Mircea Beuran a fost al treisprezecelea ministru al sanatatii.

In prezent, este seful Sectiei de Chirurgie III de la Spitalul de Urgenta Floreasca si membru al mai multor societati importante de chirurgie. Este medicul care l-a operat pe Omar Hayssam dupa ce familia acestuia l-a solicitat. Mircea Beuran, in varsta de 53 de ani, a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1980 si Liceul "Tudor Vladimirescu", din Targu-Jiu.

Serban Bradisteanu

Este chirurgul care a realizat primul transplant cardiac din tara noastra. Toata averea ii este sub sechestru din cauza acuzatiilor de coruptie.

Tot doctorul Serban Bradisteanu este si cel care a realizat primul implant de cord artificial unui pacient roman. A fost director la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" si seful Sectiei de Chirurgie Cardiaca de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Succesul sau a fost pus in umbra de scandalurile in care a fost si este implicat: acuzat ca a primit mita pentru a sprijini o firma sa castige o licitatie organizata de Directia Penitenciarelor, contestat pentru modul in care a incercat sa-si obtina titlul de profesor, pe baza recomandarilor colegilor, si nu in urma publicarii unor lucrari stiintifice.

Vladimir Ciurea

Profesor la UMF "Carol Davila" din Bucuresti, medicul Vladimir Ciurea este cunoscut drept unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Romania.

Este seful Sectiei I Neurochirurgie Adulti si Neurochirurgie Pediatrica de la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", unde a fost si director. Crescut intr-o familie de medici, chirurgia a fost o alegere naturala.

Cu un numar impresionant de studii si monografii publicate, profesorul a fost in permanenta preocupat de cercetari inovative. Anul acesta a fost implicat in dezvoltarea unei banci nationale de tumori cerebrale si tesuturi umane. Pentru activitatea sa editoriala a primit anul acesta doua distinctii.

Constantin Copotoiu

Medic chirurgie generala, seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Judetean de Urgenta Mures si rectorul Universitatii muresene de Medicina si Farmacie.

Profesorul Constantin Copotoiu a fost ales anul acesta in functia de presedinte al Societatii Romane de Chirurgie pentru perioada 2008-2010. In medie, chirurgul face intre 700 si 800 operatii pe an.

Anul acesta s-a indreptat catre chirurgia hepatica minim invaziva. Clinica pe care o coordoneaza detine una dintre cele mai bune statistici din tara in operatiile toracoscopice sau laparoscopice. Planurile lui se refera la realizarea transplanturilor viscerale, precum si imbunatatirea activitatii chirurgicale minim invazive.

Integral in EvZ