Cadem! Ati vazut „Miezul problemei“, luni seara, pe National TV? Nu, nu urmeaza Uniunea Europeana, desi, pe hirtie, asta urmeaza. Uniunea Europeana e ceva, noi ne indreptam spre altceva. Ne pacalim pina la os. Putem raposa foarte bine, in plina inviere europeana.

Credeati ca am cotit, cumva, prin spatele blocului, si am iesit la istoria buna? Nu. Urmeaza Becali. Alunecam in bezna. Asa vor televiziunile. Asa vrea pleava care se cere si se crede noua aristocratie. Nu conteaza ce ne inchipuim noi, inactualii aninati de incercarea de a fi, in sfirsit, buni - nu avuti, porci, nesatui, puternici si grosi ca o caramida.

Traim intr-o Republica falsa, condusa de o crescatorie de brute. O trupa de copii lacomi si nerusinati fac service-ul vizual, in Republica brutelor. Tinerii care umplu televiziunile s-au deprins sa faca din regulile presei prezervativ pe timpul acuplarii cu toate cazaturile natiei.

Madalin Ionescu, omul care a ramas in studio cu Becali si a lasat sculptura de deseuri sa vorbeasca, a pus mina repede pe formulele noului cretinism etic: drept la replica etc. In acest timp, Becali se usura, in direct, pe tot ce ar trebui sa fie al nostru si numai al nostru: civilizatia, speranta ca vom scapa din strinsoarea venerica in care traim si traim si traim, pina la declasare africana.

Avea Becali drept la replica pentru ca Nistorescu l-a facut paranoic? Dreptul la replica se cucereste.

Altfel, orice golan care flegmeaza in mall are drept la replica impotriva celui ce a suierat printre dinti: nesimtitule! De ce trebuia Becali lasat sa ia cu asalt o televiziune? Si ce va lua el cu asalt data viitoare? Parlamentul? Patriarhia? Mai are rost sa tinem alegeri? Mersul demagogiei spune ca nu.

Demagogia masoara adincimea pregatirii pentru nesistematic si buna pregatire pentru viata in hoarda resentimentara. Aici, crestem. Acum 10-15 ani, Funar era un demagog nationalist, ordonat de obsesia antimaghiara. Vadim era, la rindul lui, un retor sulfuros, dar coerent. Becali nu are conturul unei obsesii.

El e subterana demagogica totala, saracia bruta a capacitatii noastre de a contesta si de a combate. Noua dezordine a demagogiei romanesti e un fapt grav care anunta apropierea de silex, nu rafinarea impotrivirii.

De unde a pornit grozavia televizata luni seara? Un oarecare C.N. l-a facut paranoic pe Becali. Inexact! Dl Cornel Nistorescu, cel mai mare jurnalist al Romaniei, a spus adevarul, numind complotul de presa care ni-l baga pe G.B. in singe si in urna de vot. Cine vrea adeverinte le va primi. Acasa si in plex.

Curind, Becali va face Romaniei atit rau cit o cer afacerile si prostia lui nepusa la punct. Vom afla, atunci, ca in Republica Becali nu exista drept la cuvint, ci slugi miluite cu ce pica din sulul de euro cu care umbla Voda Maybach prin tirg. Asta e democratia pe care o aparam de „dictatura“ lui Basescu? Mai bine fara.

Traian Basescu a facut, de altfel, cea mai mare greseala a mandatului sau popular, impartind un sprit cu Becali. Populismul e promisiunea pe care politicienii o datoreaza oamenilor cumsecade. Becali e altceva: omul cumsecade ratat, scrumiera in care creste cenusa celor ce puteau fi simpli, dar au ramas primitivi.

Incidentul de la Anti-National TV ne priveste pe toti. Daca mai vrem sa fim uniti fara sa fim platiti, daca mai vrem sa fim romani fara sa facem cu ochiul gardianului, trebuie sa oprim mersul rotit al democratiei prin manejul lui Becali. La naiba cu dreptul la replica!

Becali e mai intii un pericol si abia pe urma un cetatean. Ce facem cu milioanele de romani anonimi dintre Turda si Spania? Le spunem ca am schimbat tara? Ca am dat-o pe un loc in Cupa UEFA? Ca in Romania e legala executia televizata a celui mai bun jurnalist? Tocmai pentru ca a avut curajul sa spuna adevarul pe sleau.

Am mai trecut pe aici. Pe vremea cind Caragiale ii crea pe Pristanda si „onoarea lui de familist“. Becali, racnind, la tv, ca e „barbat cu onoare“, ne-a spus ca mai e putin si terminam de cazut. Pristanda era baiat bun. Acum e fascist.