Comisia Europeana va permite autoritatilor romane sa decida singure alocarea fondurilor PHARE pentru proiectele propuse si aprobate. Descentralizarea in activitatea de gestionare a fondurilor europene vine ca urmare a progreselor inregistrate de autoritatile romane in domeniul imbunatatirii sistemelor de management si control aferente programului PHARE, informeaza Ministerul Finantelor.

Comisia Europeana a emis joi, 14 decembrie 2006, decizia de trecere la Sistemul Extins de Implementare Descentralizata (EDIS) in activitatea de gestionare a fondurilor PHARE, ca urmare a progreselor inregistrate de autoritatile romane in domeniul imbunatatirii sistemelor de management si control aferente programului PHARE.

Tara noastra este primul stat candidat care primeste aceasta acreditare inainte de aderare.

Sistemul Extins de Implementare Descentralizata a programelor PHARE si ISPA reprezinta, in esenta, transferul functiei de control ex-ante al selectiei proiectelor, al licitatiilor si al contractarii, de la Comisia Europeana la statele candidate.

„Romania este prima tara candidata care obtine acreditarea EDIS pentru programele ISPA si PHARE, inaintea aderarii la structurile UE, ceea ce denota cresterea increderii Comisiei Europene in sistemele si procedurile elaborate de autoritatile romane,

precum si in capacitatea acestora de a gestiona independent asistenta financiara nerambursabila, prin aceasta referindu-ne atat la fondurile de pre-aderare, cat si la cele structurale si de coeziune, de care Romania va beneficia dupa aderare”, a declarat Alice Bitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.