Autoritatile spaniole intentioneaza sa permita accesul muncitorilor romani pe piata muncii in primii doi ani dupa aderare pe baza de permis de munca si viza de munca. Restrictiile ar putea fi ridicate dupa o evaluare care se va face la finele primului an, transmite Radio Romania Actualitati.

Subiectul a fost discutat, sambata, la Guvern, unde primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, s-a intalnit cu ministrul spaniol de Interne si cu cel al Muncii si Afacerilor Sociale.

Ministrul spaniol de interne a subliniat ca autoritatile de la Madrid au dorit sa aiba o consultare cu oficialii romani inaintea luarii unei decizii, apreciind ca relatia cu tara noastra este una "speciala".

La randul sau, premierul Tariceanu a apreciat modul in Spania a tratat situatia muncitorilor romani si a aratat ca este posibila gasirea unei solutii convenabile celor doua tari. Solutia pe care o au in vedere autoritatile spaniole prevede ca in primii doi ani dupa aderare accesul muncitorilor romani sa se faca pe baza de permis de munca si viza de munca.

La finalul primului an se va face o evaluare in urma caruia este posibila ridicarea acestor restrictii. Ministrul spaniol al muncii si afacerilor sociale a precizat ca aceasta abordare este mai buna decat politica aplicata statelor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si decat cea pe care au avut-o celelalte tari europene fata de Spania, cand aceasta a intrat in Uniune.