Leonard Orban, Comisarul european pentru Multilingvism, a atras atentia, duminica, politicienilor de la Bucuresti ca trebuie, mai degraba, sa adopte strategia post-aderare a Romaniei la UE decat sa continue disputele politice interne. El a cerut adoptarea de urgenta a unui „sistem de gestionare a afacerilor europene".

"Dezbaterea pe teme europene lipseste"

„Sunt cateva elemente esentiale care trebuie sa fie decise, si, din pacate, constat cu mare regret ca dezbaterea pe teme europene lipseste aproape cu desavarsire. Probabil suntem atat de preocupati de ce se intampla pe plan intern, incat nu ne dam seama ca la 1 ianuarie 2007 vom parcurge un moment istoric si pe care trebuie sa intelegem cum sa-l valorificam.

Trebuie sa ne dam seama ca, in acelasi timp, incepand de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles sau in alte capitale europene se iau decizii, decizii care ne privesc in modul cel mai important pe noi”, a declarat Orban, in prima sa conferinta in tara de cand a devenit comisar european.

Comisarul european considera ca Romania trebuie sa organizeze dezbateri pe teme europene astfel incat sa beneficieze la maximum de avantajele statutului de membru al Uniunii Europene.

Romania „va trebui sa inteleaga ca avantajele sunt mari o data cu intrarea in UE, dar sa se inteleaga foarte clar ca avantajele pot fi maximizate prin actiuni inteligente, actiuni profesioniste, prin responsabilitate politica, sau, dimpotriva, se poate ca aceste avantaje sa ramana relativ limitate”, a declarat Leonard Orban.

Romania - al saptelea stat ca marime in UE

El a precizat ca Romania trebuie sa se comporte ca membru activ al UE pentru ca jumatate dintre deciziile care ne privesc viata sunt luate la nivel comunitar.

„Este nevoie de dezbateri privind marile teme, si nu numai marile teme, subiectele care o sa ne influenteze viata.

Altfel, deciziile or sa se ia in numele nostru, noi o sa stam si o sa asistam pasiv la ce se intampla, cedam suveranitate, dar nu beneficiem de principalul avantaj sau unul dintre principalele avantaje pe care ni le ofera aderarea la UE, acela ca participam la procesul de luare a deciziilor. Si nu vom fi un stat mic.

Nu vom fi deloc, vom fi al saptelea stat, vom avea 14 voturi in Consiliu, vom avea 35 de parlamentari europeni. Vom avea un comisar, vom avea reprezentanti in Curtea de Conturi, in Comitetul Regiunilor, in Consiliul Economic si Social European”, a atras atentia Orban.

„Vom putea conta, dar depinde de noi sa intelegem ca trebuie sa ne miscam rapid, trebuie sa fim eficienti, trebuie sa ne identificam interesul national si sa-l aparam” a explicat Leonard Orban.

El a cerut adoptarea „cu maxima urgenta” a unei decizii privind sistemul de gestionare a afacerilor europene, atat la nivel guvernamental, cat si la nivel parlamentar.

Deocamdata, ramane independent

Pe de alta parte, Leonard Orban a precizat ca nu a decis, inca, daca se va inscrie in PNL, dar a hotarat sa participe la activitatile grupului ALDE, deocamdata ca independent.