Norvegia a castigat pentru a treia oara Campionatul European de handbal feminin si este la al doilea titlu consecutiv dupa cel obtinut acum doi ani in Ungaria. In finala editiei din acest an, disputata in Suedia, Norvegia a invins Rusia, campioana mondiala en-titre, cu 27-24.

Finala de duminica s-a disputat intre singurele echipe neinvinse la aceasta editie, ambele trupe aveau sapte victorii consecutive.

Rusia castigase trei dintre ultimele cinci intalniri directe si pornea cu dorinta de a-si adjudeca pentru prima data in istorie Campionatul European, cucerit pana acum doar de trei natiuni: Danemarca, Norvegia si Ungaria.

Iar sansele Rusiei deveneau palpabile dupa ce, in minutul 6, cea mai buna jucatoare a competitiei, norvegiana Gro Hammerseng s-a accidentat.

Dar Norvegia a demonstrat o aparare de beton in spatele careia portarita Katrine Lunde a facut cel mai bun joc din intregul turneu. Iar contraatacul a functionat perfect, extrema stanga Kari Mette Johansen marcand de noua ori din tot atatea sanse.

Astfel, Norvegia cucereste pentru a doua oara consecutiv titlul european si pentru a treia oara in istorie, egaland recordul de victorii, detinut pana acum de Danemarca.

Medalia de bronz a fost castigata de Franta, care a invins in finala mica Germania cu 29-25.

Aceasta a fost prima editie a Campionatului European la care n-a luat parte si Romania. Nationala tricolora a fost invinsa in play-off-ul de calificare de Serbia Muntenegru.