Proiectul minier de la Rosia Montana are un frate mai mic in Spania: Rio Narcea El Valle, care functioneaza de zece ani.

Compania canadiana Gabriel Resources a dus un grup de ziaristi din presa locala si centrala intr-o vizita la mina de aur El Valle din Spania. Intentia de lobby a companiei vine in contextul celor noua ani de scandaluri si dezbateri pe tema proiectului minier propus de canadieni la Rosia Montana, care presupune utilizarea cianurilor si relocarea citorva sute de oameni.

Principala opozitie vine din partea asociatiei Alburnus Maior, sustinuta de organizatii nonguvernamentale internationale. Acestea condamna folosirea cianurilor si sustin ca o serie de vestigii arheologice din zona vor disparea.

Primarul a semnat pentru mina

Mina El Valle, situata in provincia Asturias, este o exploatare care respecta normele impuse de Uniunea Europeana. Compania Rio Narcea Gold Mines a venit in zona in 1995, pentru studiile preliminare, iar in 1997 deja scotea aur. Presedintele companiei, Alberto Lavandeira, sustine ca, la inceput, populatia a fost divizata, dar ei au facut un sondaj din casa in casa pentru a discuta cu oamenii.

Decizia a apartinut autoritatii locale, in virtutea autonomiei. „Am cintarit faptele, aveam o mare problema cu depopularea, am avut si opozitie din partea ecologistilor. Am semnat. Si as face la fel si azi“, spune primarul Roberto Perez, din Belmonte, localitatea cea mai apropiata de mina.

Primarul a impus, la semnarea contractului, ca forta de munca necalificata sa fie luata din zona, iar 1% din profitul anual sa revina bugetului local. S-au creat 280 de locuri de munca. Perez spune ca, peste doi ani, mina se va inchide complet. Intreaga zona a fost reabilitata, costurile ridicindu-se, pina acum, la sapte milioane de euro.

Dealurile au fost replantate cu iarba si copaci, iar iazul de decantare, in jurul caruia se face cel mai mare scandal din cauza cianurilor folosite in procesul tehnologic, este construit pe folii din plastic, ce nu permit infiltrarea apei.

Integral in Cotidianul