Piata terenurilor a crescut spectaculos in ultimii ani. Analistii imobiliari spun ca cererea va deveni mai selectiva, iar ritmul de crestere a preturilor va fi mai lent.

Cererea mare din partea investitorilor a facut ca pretentiile proprietarilor de terenuri sa creasca, nu numai in centrul Capitalei, unde un metru patrat costa chiar si 3.000 de euro, ci si la periferie.

Chiar daca numarul proiectelor imobiliare va creste, specialistii considera ca se va putea vorbi despre scumpiri ale terenurilor numai in cazul celor situate in zone bune si care se afla in apropierea retelelor de utilitati. Aderarea la Uniunea Europeana nu este considerata a fi o garantie in ceea ce priveste cresterea preturilor pe acest segment.

Efectul cererii

In 2006, cererea mare a facut ca pretentiile proprietarilor de terenuri sa ajunga la un nivel greu de imaginat cu ceva timp in urma. „Preturile terenurilor din Bucuresti si din imprejurimi, pe o raza de 10-30 km, au crescut in medie de la inceputul anului cu 30-50%, devenind, la o prima vedere, destul de scumpe“, spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest Invest.

Aceasta crestere a fost determinata de doi factori principali. „Primul este faptul ca orice dezvoltare imobiliara incepe cu achizitia unui teren, si cum oferta este limitata, este normal ca acesta sa valoreze din ce in ce mai mult.

Al doilea factor de crestere este profitul unei investitii imobiliare care se mentine ridicat, 10-20%, adica dublu sau chiar triplu fata de profitul mediu obtinut in spatiul Uniunii Europene“, spune acesta.

Bani in pamint

In zonele centrale si in nordul Capitalei, cautate de dezvoltatorii care vor sa investeasca in cladirile de birouri, pretul a ajuns la 1.000-3.000 de euro/mp. Conform unui studiu Colliers, preturile terenurilor situate in zone exceptionale au evoluat spectaculos: in 2003 pretul maxim era de 1.000 de euro/mp, iar in 2007 se anticipeaza ca se va ajunge la 3.500 de euro/mp.

In celelalte zone ale Capitalei, care prezinta interes pentru investitori, preturile sint mai mici, de pina la 700 de euro/mp.

„Piata terenurilor rezidentiale din afara orasului s-a dezvoltat constant pe zona de nord, Corbeanca, Otopeni, Snagov, Mogosoaia, Pipera-Tunari, Ionescu-Sisesti si Cernica, in est, fiind cele mai cautate pentru achizitii de loturi individuale de 400-1.000 mp, la un pret de 100-300 euro/mp, dar si pentru construirea de ansambluri rezidentiale de dimensiuni mici, pe suprafete de 1-5 ha la

50-250 de euro/mp sau mari, de 10-50 ha, cu 20-40 euro/mp. Cerere mai redusa, dar constanta, se inregistreaza si pentru zonele Popesti-Leordeni, unde pretul este de 15-40 euro/mp, Domnesti, cu 10-45 euro/mp, Branesti - 10-50 euro/mp, Stefanesti - 15-70 euro/mp“, mai spune Clinciu.

Scepticism

Aderarea la Uniunea Europeana nu va atrage o explozie a preturilor terenurilor. Analistii nu avanseaza previziuni privind procentul de crestere pe acest segment. „Din perspectiva aderarii europene, preturile terenurilor vor avea acelasi trend ascendent, dar nu vor mai cunoaste aceeasi apreciere ca pina acum, deoarece ar afecta profitabilitatea investitiilor“, spune Clinciu.

„Preturile terenurilor se vor regla in viitor in functie de succesul pe care il vor avea proiectele aparute pe piata, din punctul de vedere al timpului de absorbtie si al pretului/chiriei obtinute“, se arata intr-un studiu Colliers, realizat la mijlocul acestui an.

Cei de la Colliers considera ca se vor consemna cresteri semnificative de pret doar pentru terenurile care ofera facilitati deosebite.

Integral in Cotidianul