Intors de la Bruxelles unde a lipit impreuna cu premierul Tariceanu harta de turta dulce a Romaniei la cea a UE, presedintele Basescu avea sa declare emotionat: "e un sentiment deosebit sa pleci nemembru al UE si sa te intorci membru". Schimbarea nu prea s-a observat.

Statutul de membru al UE n-a modificat cu nimic resentimentele deosebite cu care presedintele si premierul au plecat la Bruxelles unde dupa ce au impins impreuna dulcea Romanie pe turta UE, dl Basescu a tinut sa-l contrazica pe dl Tariceanu (chiar la conferinta de presa) cu privire la numerotarea paragrafului in care ni se ura bun venit.

Daca nici la dulce nu se mai impaca e clar ca relatiile sunt acre rau de tot. Dulce Romanie! Se vede ca nu-ti prieste la bucurie.

De ce sa se bucure, de pilda, "liberalul adevarat" Stolojan fiindca guvernul Tariceanu a reusit integrarea la termen, a obtinut o crestere economica remarcabila, a scazut inflatia iar leul a fost declarat moneda mondiala a anului? Cifrele respective par sa-l fi scos din minti pe dl Stolojan care a criticat intr-un an guvernul Tariceanu cat n-a criticat in zece ani guvernele PSD.

Asa ca disputa a continuat si dupa ce Romania a primit actele integrarii. Cu ele in buzunar, premierul a declarat ca grupul Stolojan "e gata oricand sa tradeze" si are "un trecut de stanga, securist" iar dl Stolojan a ripostat imediat considerand ca dl Tariceanu "nu numai ca e mediocru si lipsit de performanta dar e lipsit si de bun simt".

Ce-o fi intelegand dl Stolojan prin performanta - daca nici cresterea PIB nu-l convinge? Confiscarea valutei? Contestarile reciproce nu s-au oprit aici.

Faptul ca presedintele Basescu urmeaza sa condamne (astazi, in Parlament) comunismul "ca regim ilegitim si criminal" pe baza Raportului Comisiei Tismaneanu care a alcatuit un probatoriu de cateva sute de pagini dupa o cercetare minutioasa a arhivelor - in loc sa bucure PNL, ca partid victima a represiunii comuniste, si pe dl Tariceanu, ca adept al deconspirarii crimelor dictaturii, pare ca mai

degraba i-a nemultumit si asta doar pentru ca initiativa apartine presedintelui. Urmarea a fost ca in petromedia guvernamentala au aparut acuzatii tendentioase si false la adresa Raportului Tismaneanu - dand o neasteptata satisfactie PSD si PRM - care a anuntat ca va boicota sedinta Parlamentului venind cu tirbusoane si cu insulte pregatite pentru presedinte.

Asta probabil ca nu cumva comunismul sa fie condamnat in lipsa - ci in prezenta urmasilor sai politici.